Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Zo betrek je stakeholders bij jouw communicatiestrategie

Effectief stakeholder management zorgt ervoor dat een organisatie de steun krijgt die nodig is om succesvol te opereren en strategische doelen te bereiken. Het draagt bij aan een sterke reputatie en het creëren van waarde op de lange termijn.

Belangrijk is daarom dat je jouw stakeholders koestert en weet wat ze nodig hebben. Zorg er daarbij voor dat jouw communicatiestrategie duidelijk is voor jouw stakeholders. Hoe je dat kunt doen lees je in dit blog.

Wat is stakeholder management?

Stakeholder management is het systematisch identificeren, analyseren en managen van alle personen of organisaties die van invloed zijn op, of beïnvloed worden door, de activiteiten van een organisatie.

Voorbeelden van hoe je stakeholders kunnen managen zijn

  • Het in kaart brengen van alle relevante stakeholders, zoals klanten, medewerkers, aandeelhouders, overheid, leveranciers, etc.
  • Analyseren van het belang en de invloed van deze stakeholders voor de organisatie.
  • Ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën richting de verschillende stakeholders.
  • Afstemmen van organisatiebeleid op de belangen van stakeholders.

 

Communicatie met interne stakeholders

Het is belangrijk om de communicatiestrategie van een organisatie ook intern goed te communiceren naar relevante stakeholders. Medewerkers, management en afdelingen moeten op de hoogte zijn van de gekozen positionering, boodschappen, doelgroepen en kanalen. Dit draagt bij aan effectieve uitvoering van de strategie. 

Deel daarom het communicatieplan en de belangrijkste boodschappen met deze interne stakeholders. Organiseer sessies om de strategie toe te lichten en vragen te beantwoorden. Zorg ervoor dat iedereen de gekozen positionering en kernboodschappen begrijpt en onderschrijft. Stimuleer medewerkers om als ambassadeur van het merk op te treden, online en offline. Investeer dus in interne communicatie voor draagvlak. Dit helpt de communicatiestrategie succesvol te implementeren en een consistent merkbeeld neer te zetten.

Communicatie met externe stakeholders

Er zijn ook stakeholders buiten de eigen organisatie die je in de loop wilt houden. Denk dan bijvoorbeeld aan partners waarmee nauw wordt samengewerkt op communicatiegebied, zoals pr-bureaus en advertentieagentschappen.

Door de gekozen positionering, kernboodschappen, doelgroepen en activiteiten te delen, kunnen zij hier in hun werk rekening mee houden. Dit zorgt voor consistentie richting de buitenwereld. Deel daarom het communicatieplan met je partners en licht de strategie mondeling toe in afstemmingsoverleg. Nodig ze uit mee te denken over een optimale invulling. Zo creëer je draagvlak en voorkom je tegenstrijdige boodschappen. Door open communicatie met partners, trek je extern één lijn om de strategie tot een succes te maken.

Zo kan Nexis® Media Intelligence Research & Analytics helpen

Ons Nexis® Media Intelligence Research & Analytics team biedt waardevolle inzichten en onderbouwing om stakeholders te overtuigen van de gekozen communicatiestrategie. Het team van analisten maakt op maat nieuwsbrieven met nieuws over jouw organisatie of over voor jouw belangrijke thema’s. Deze kun je vervolgens delen met stakeholders.

Een andere optie is onze Deep Dive-rapportage. Deze bevatten analyses en gedetailleerde evaluaties op basis van jouw specifieke behoeften. Als je meer wilt dan geautomatiseerde gegevens, kunnen onze analyse-experts jouw mediadekking onderzoeken om te bepalen hoe je wordt beschreven in de pers en op social media, bijvoorbeeld op basis van de meest invloedrijke influencers en het sentiment van de berichtgeving. Ook dit rapport kun je vervolgens weer delen met stakeholders.

Wil je meer weten over waar ons team van analisten je mee kan helpen? Vul dan nu het contactformulier in.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456