Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Generatieve AI in het werkveld van de toekomst

ChatGPT en Bard, DALL-E en Starryai: Generatieve AI (GenAI)-tools nemen de wereld over zo lijkt het. Ze creëren nieuwe mogelijkheden op manieren die we pas net begonnen zijn te verkennen. Zoals het World Economic Forum opmerkt: "Na jaren van onderzoek lijkt het erop dat Artificial Intelligence (AI) een soort kantelpunt bereikt, waarbij het de verbeelding prikkelt van iedereen, van studenten die tijd besparen op het schrijven van essays tot leiders van de grootste techbedrijven." Sterker nog, 86% van de professionals houdt zich hier al mee bezig, volgens ons recent gepubliceerde LexisNexis Future of Work Report 2024: How Generative AI is Shaping the Future of Work.

Maar net als bij alle baanbrekende technologieën moet deze plotselinge belangstelling gepaard gaan met een verantwoorde aanpak. Het is cruciaal om realistische verwachtingen te scheppen, zorgen aan te pakken en acties ondernemen om misbruik te voorkomen. In dit blog kijken we naar wat GenAI is, hoe het werkt en kijken we naar zowel de voordelen als de uitdagingen die erbij komen kijken.

Iets creëren dat nooit eerder heeft bestaan

Sinds de release van ChatGPT in november 2022 - en de daaropvolgende explosie van belangstelling - voelt GenAI aan als een plotseling succes, maar het was al tientallen jaren in de maak. Getraind op enorme hoeveelheden data met behulp van deep learning ondersteunen de GenAI-modellen een breed scala aan use cases. Sterker nog, Gartner voorspelt dat GenAI "... een algemene technologie zal worden met een impact vergelijkbaar met die van de stoommachine, elektriciteit en het internet."

Taken automatiseren: niet alleen voor robots

Eén van de zaken waarmee GenAI impact maakt is het vermogen om taken te automatiseren. We hebben het dan niet alleen over het vervangen van repetitief werk; we hebben het over het volledig omgooien ervan. Het "LexisNexis Future of Work Report" toont aan dat maar liefst 92% van de ondervraagde deelnemers de creatieve en operationele verbeteringen waardeert die mogelijk worden gemaakt door deze technologie. Het kan bijvoorbeeld uitgebreide rapporten genereren uit ruwe data of nieuwe producten ontwerpen op basis van markttrends. Automatisering is niet langer alleen een kostenbesparende strategie; het wordt een katalysator voor innovatie.

Generatieve AI-tools zijn voor iedereen

De tijd dat je speciale trainingen nodig had is voorbij. GenAI maakt het veld toegankelijker door de voordelen ervan uit te breiden tot een breder publiek, voorbij gespecialiseerde AI-experts. Van marketing tot risicobeheer, GenAI versterkt werknemers en stelt hen in staat productiever te zijn. Bovendien merkt VentureBeat op: "Gartner voorspelt dat tegen 2025 80% van de productontwikkelingscyclus gebruik zal maken van door GenAI gegenereerde code, waarbij ontwikkelaars optreden als validators en dirigenten van back-end en front-end componenten en integraties."

Uitdagingen van GenAI

GenAI brengt ook uitdagingen met zich mee. Het World Economic Forum schrijft: "In deze nieuwe fase van generatieve AI zijn kernbeginselen rond AI-adoptie - zoals governance, verantwoording en transparantie - belangrijker dan ooit, net als zorgen over de gevolgen van slecht geïmplementeerde AI." Mogelijke problemen zijn onder meer:

  • Onvoldoende of slechte trainingsdata die leidt tot algoritmes die vooroordelen in stand houden
  • Privacyschending en datalekken
  • Inbreuk op intellectueel eigendom
  • Opkomende regelgeving rond AI

Organisaties moeten deze zorgen rechtstreeks aanpakken. Hoe? Door de transparantie te vergroten, betrouwbare gegevensbronnen te gebruiken, ethische richtlijnen op te stellen en personeel bij te scholen met gerichte trainingsprogramma's. Alleen dan kun je het volledige potentieel van GenAI voor jouw organisatie ontsluiten.

De toekomst is nu

Ben je er klaar voor om dieper in te gaan op hoe GenAI jouw professionele leven kan beïnvloeden? Download dan vandaag het LexisNexis® Future of Work Report 2024: How Generative AI is Shaping the Future of Work.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456