Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Verhoog de toegevoegde waarde van jouw consultancy

In de wereld van consultancy is het doen en leveren van waardevol onderzoek essentieel voor succes. Of het nu gaat om marketingstrategieën of diepgaande analyses, consultants hebben de juiste tools nodig om hun werk te optimaliseren en klanten te voorzien van wat ze werkelijk nodig hebben. Om dit te bereiken, is het van cruciaal belang om trends en gegevens nauwlettend in de gaten te houden en grondig onderzoek te verrichten dat verder gaat dan een simpele zoekopdracht op het internet.

Hier bespreken we manieren waarop je jouw onderzoekskwaliteiten kunt verbeteren en optimaal kunt profiteren van een groeiende lijst met handige hulpmiddelen. Deze tips vormen onmisbare bouwstenen voor het creëren van een effectief onderzoeksproces.

Tip 1: Definieer duidelijke onderzoeksdoelstellingen

De eerste stap is het begrijpen van het gewenste resultaat. In samenwerking met je klanten moet je duidelijke onderzoeksdoelstellingen vaststellen en begrijpen hoe het onderzoek ten goede zal komen aan hun projecten en doelstellingen. Bijvoorbeeld, als een klant in de gezondheidszorg je vraagt om marktonderzoek naar een specifiek gezondheidsproduct, is het essentieel om te achterhalen hoe zij dat onderzoek zullen gebruiken. Misschien willen ze concurrerende producten analyseren of meer inzicht krijgen in consumentenoplossingen. Het begrijpen van deze doelen dient als een duidelijk startpunt voor jouw onderzoeksinitiatieven, zodat je de juiste gegevens en bronnen kunt vinden.

Tip 2: Gebruik uitgebreide onderzoekstools en databases

Zodra de doelstellingen zijn vastgesteld, kunt je beginnen met het invoeren van jouw zoekopdrachten in de juiste tools en databases. Een open zoektocht op het web kan veel uitdagingen met zich meebrengen, omdat zoekmachines voorrang geven aan bepaalde soorten inhoud of zoekopdrachten minder grondig kunnen zijn.

Een gespecialiseerde database, zoals Nexis®, die put uit duizenden nieuwsarchieven over het hele internet en een uitgebreide zoekfunctie biedt, helpt uitdagingen overwinnen.

Met Nexis kunnen consultants een Booleaanse zoekstructuur gebruiken en filters toepassen om alleen gecontroleerde bronnen te zien, zodat ze de gewenste informatie kunnen verkrijgen zonder ruis of herhaalde informatie. Het is cruciaal dat consultants de volledige reikwijdte onderzoeken van de zoekmachine die ze gebruiken, om te zien hoeveel er wordt opgenomen in de gegevens.

Tip 3: Kijk dieper dan de koppen

Het is verleidelijk om tevreden te zijn met de informatie die verschijnt in zoekmachinekoppen of fragmenten, maar deze bieden vaak niet het volledige beeld van het artikel of verhaal. Vaak geven koppen of fragmenten die in zoekmachines verschijnen niet de bredere betekenis van het artikel of verhaal weer. Koppen zijn aandachttrekkerij om kliks te genereren en veel belangrijke interviews kunnen worden opgeknipt in soundbites die dingen uit hun context halen.

Daarnaast kunnen betaalmuren belemmeringen vormen voor het verkrijgen van volledige toegang tot informatie. Betaalmuren kunnen vaak aanvoelen als doodlopende wegen in onderzoek, omdat het onrealistisch is om je op elke site te abonneren om hun inhoud te bekijken. Het gebruik van tools zoals Nexis omzeilt dit probleem en biedt toegang tot alle benodigde gegevens, ook artikelen van achter de betaalmuur.

Tip 4: Voer een diepgaande industrie- en concurrentieanalyse uit

Na het gebruik van nuttige onderzoekstools is de volgende stap van een consultant het maken van een analyse met behulp van de verzamelde gegevens. Een SWOT-analyse kan helpen bij het identificeren van de sterke en zwakke punten, evenals de kansen en bedreigingen van de concurrenten en het bedrijf van de klant. Hoewel concurrentieonderzoek uitdagend kan zijn kunnen consultants openbare gegevens en gespecialiseerde tools gebruiken voor diepgaandere analyses en om op de hoogte te blijven van de activiteiten van naaste concurrenten.

SWOT-analyses van concurrenten geven diepgaande analyses van de sector, en consultants kunnen ook overwegen om regelmatige alerts en rapporten in te stellen voor de naaste concurrenten van de klant, zodat nieuws onmiddellijk wordt gesignaleerd.

Tip 5: Stem de onderzoeksresultaten af op de klant

Hoewel de hierboven genoemde stappen van toepassing zijn op vrijwel elk bedrijf, is het de taak van consultants om de resultaten toe te spitsen op hun specifieke klanten. Dit omvat het bieden van strategieën die aansluiten op de geïdentificeerde onderzoeksdoelen. Een consultant kan bijvoorbeeld ontdekken dat de concurrenten van een financieel adviseur een grotere aanhang hebben op sociale media, met name TikTok. In dat geval zou de consultant kunnen onderzoeken hoe TikTok meer winst kan genereren, bijvoorbeeld door nieuwe klanten aan te trekken en het merk verder te versterken, en de klant kunnen aanmoedigen om in te zetten op TikTok-marketing.

Tip 6: Blijf je onderzoekscapaciteiten voortdurend verbeteren

Het onderzoeksproces stopt nooit, en consultants moeten op de hoogte blijven van de nieuwste onderzoekstools en -technieken. Het begrijpen van uitgebreide databases en analysetools is van cruciaal belang voor het leveren van hoogwaardige gegevens aan klanten. Ook het organiseren en rapporteren van bevindingen is essentieel. Het gebruik van tools zoals Nexis® Hub kan hierbij helpen door automatisch onderzoek samen te stellen en rapporten te genereren. Het betrekken van alle belanghebbenden bij de presentatie van bevindingen en het bespreken van de volgende stappen is eveneens van groot belang voor een succesvol onderzoeksproces.

Marktonderzoek en analyse vormen een essentiële pijler in de consultancywereld. Door gebruik te maken van uitgebreide onderzoekstools en rapportagemethoden, kunnen consultants waardevolle inzichten leveren aan hun klanten, en hun strategieën en aanbevelingen afstemmen op de specifieke behoeften van elk bedrijf.

Om nauwkeurige rapporten te kunnen leveren, is het belangrijk om de ins en outs van zoekmachines te begrijpen. Met de omvang van het Nexis-archief kun je de juiste zoek- en filtertools gebruiken en betaalmuren omzeilen voor volledige gegevens, waardoor het gemakkelijker wordt om die bevindingen te organiseren en te analyseren om een volledig beeld te krijgen.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456