Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Van verkiezingen tot aardbevingen - de grootste nieuwstopics van 2023

Het jaar 2023 zal de boeken in gaan als een bewogen jaar. In Nederland hielden de media gelijke tred met de snelle ontwikkelingen. Wij voerden een analyse uit op de meest besproken thema's in de Nederlandse gelicenseerde media. Hieronder werpen we een blik op de resultaten van deze analyse.

5. Provinciale Statenverkiezingen

Op 15 maart 2023 vonden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Dit thema had een aandeel van 4% in de berichtgeving in 2023. Onder andere de onverwachte winst van de BBB leidde ertoe dat de media-aandacht zo groot was. Dit benadrukt dit niet alleen de impact van de verkiezingen, maar ook het aanhoudende belang van deze gebeurtenis in het vormgeven van de politieke koers van het land.

4. Aardbeving Turkije en Syrië

De verwoestende aardbevingen die aan het begin van 2023 Turkije en Syrië troffen, leidden tot een aanzienlijke media-aandacht, waarbij dit thema in de week van 6 februari zijn hoogtepunt bereikte met 386 artikelen. Terwijl de initiële focus gericht was op de directe gevolgen, verschoof de aandacht van de media naar onthullingen over sjoemelende aannemers en gebouwen die niet voldeden aan de vereiste bouwstandaarden. Met 10% van de totale media-aandacht weerspiegelt dit niet alleen de urgentie van de gebeurtenissen, maar ook de diepgaande analyse en bredere context die de media bieden bij het belichten van dergelijke kritieke gebeurtenissen.

3. ChatGPT

Het jaar 2023 werd eveneens gekenmerkt door de opkomst van ChatGPT, een AI-tool die eind 2022 beschikbaar werd voor het brede publiek. Dit onderwerp nam ongeveer 12% van de media-aandacht in beslag en bereikte zijn hoogtepunt in de week van 8 mei, met 54 artikelen. Verschillende onderwerpen werden belicht in de media. Zorgen over plagiaat, invloed op onderwijs, de betrokkenheid van oprichter Sam Altman en de investering van Microsoft belichtten zorgden in 2023 voor veel rumoer bij de organisatie achter ChatGPT.

2. Tweede Kamer Verkiezingen 2023

Een andere belangrijke gebeurtenis die nationale media beheerste, waren de Tweede Kamer verkiezingen in november 2023. Dit thema nam ongeveer 30% van de berichtgeving in beslag en bereikte zijn hoogtepunt in de week van 20 november, met 377 artikelen in Nederlandse gelicenseerde media. De verschuivingen in de politieke arena, de overdracht van bekende politieke namen na de verkiezingen en de onverwachte groei van de PVV zorgden voor veel berichtgeving.

1. Conflict Israël en Palestina

Met kop en schouders boven alle andere thema's stak het conflict tussen Israël en Palestina uit. Dit onderwerp domineerde maar liefst 40% van de media-aandacht. Zowel de internationale reacties als de ontwikkelingen in het gebied werden grondig belicht door de media. De piek van berichtgeving lag in de week van 9 oktober, waarin maar liefst 580 artikelen werden gewijd aan de complexiteit van dit langdurige conflict.

Media Monitoring

Media monitoring vormt de sleutel tot het verkrijgen van diepgaand inzicht in het nieuws. Krachtige tools zoals Nexis Newsdesk maken niet alleen het volgen van berichtgeving mogelijk, maar bieden ook de mogelijkheid om deze informatie te bundelen en effectief te delen met belanghebbenden. Voor communicatieprofessionals is deze functionaliteit van onschatbare waarde, omdat het hen in staat stelt de organisatie volledig op de hoogte te houden van de actuele gebeurtenissen die zich in de media afspelen.

Benieuwd naar de impact van Nexis Newsdesk op jouw communicatiestrategie? Ervaar het zelf! Vul het formulier onderaan de pagina in voor een gratis proefperiode en ontdek hoe deze krachtige tool jou kan ondersteunen bij het beheren en begrijpen van jouw media-landschap.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456