Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Drie media metrics die je moet meten

Voor een PR-professionals kan het soms lastig zijn om vast te stellen of je communicatiestrategie vruchten afwerpt. Impressies, share of voice, en engagement zijn geweldige zaken - maar meten ze wel of de kernboodschappen waar je zo hard aan hebt gewerkt landen? Geven ze een nauwkeurig beeld van de effectiviteit van je campagne? Of laat je waardevolle inzichten liggen?

We vroegen onze experts op het gebied van Nexis® Media Intelligence Research & Analytics om hun gedachten te delen over de meest onderbenutte en onderschatte metrics voor media monitoring die PR-professionals waarschijnlijk niet meten, maar wel zouden moeten meten.

Begrijp de toon en sentiment van mediadekking

In de wereld van public relations is het monitoren van media-uitingen cruciaal, maar het meten van slechts kwantitatieve gegevens zoals plaatsingen en indrukken is ontoereikend. PR- en communicatieprofessionals moeten ook de toon en sentiment van mediadekking begrijpen, en dat is meer dan eenvoudige positieve/negatieve classificaties. Automatische tools kunnen verhalen labelen op basis van zoekwoorden, maar menselijke beoordeling is essentieel voor een verfijnder begrip van hoe een merk wordt besproken en hoe die doelgroep hierop reageert. Bijvoorbeeld, een positieve actie zoals het terugroepen van producten kan negatieve woorden bevatten, wat een geautomatiseerd systeem als negatief zou classificeren. Echter kan het zo zijn dat het publiek de actie juist toejuicht, waardoor de sentimentanalyse niet de realiteit reflecteert.

Het begrijpen van de context en het beoordelen van de kwaliteit van de dekking zijn essentiële stappen om effectief de impact van PR-inspanningen te meten en te verbeteren. Ons team van Nexis® Media Intelligence Research & Analytics kan je hierbij helpen.

Begrijp cruciale context

Stel je voor dat je merk zich wil profileren in de ESG-ruimte. Na grondig onderzoek en het identificeren van belangrijke doelgroepen heb je een kernboodschap geformuleerd die het toegewijde engagement van je merk voor duurzaamheid en innovatie aantoont. Maar het verspreiden van deze informatie kan een complex proces zijn, omdat veel journalisten niet elk woord van je kernboodschap zullen overnemen.

Bij het begrijpen van hoe jouw merkboodschap wordt gecommuniceerd, is context van cruciaal belang. Het monitoren van vermeldingen van de focus op ESG lijkt eenvoudig, maar je mist mogelijk veel dekking als je niet ook "vergelijkbare-maar-net-niet" zoekwoorden volgt, zoals "duurzaamheid," of "hernieuwbaar."

Om volledig geïnformeerd te blijven, moet je verder gaan dan geautomatiseerde monitoring van exacte formuleringen; je moet regelmatig controles uitvoeren om te zien hoe vaak kernboodschappen direct of indirect worden geciteerd, en hoe prominent ze zijn binnen artikelen. Dit kan geautomatiseerd maar een menselijk oog kan ook veel bijdragen, in dat geval kunnen deskundige analisten dieper ingaan op je mediadekking om precies te begrijpen hoe je boodschap wordt gepresenteerd in zowel traditionele als sociale media.

Richt je op kwaliteit en kwantiteit

Het meten van de impact van je PR-inspanningen vereist begrip van kwantiteit en kwaliteit. Dus, terwijl het noodzakelijk is (en zeer belangrijk!) om meetbare gegevens zoals impressies, klikken en circulatiecijfers bij te houden, wil je ook de kwaliteit van je dekking begrijpen. Is de betreffende publicatie betrouwbaar als bron voor een eerlijke en nauwkeurige verslaggeving? Hoe relevant is het medium voor je doelgroep? Wordt je merk genoemd in een kop of samenvatting, of worden je kernboodschappen begraven in de laatste paar regels van het verhaal?

Een realistische en evenwichtige meting van de prominentie en impact van de boodschappen van je merk zou verder moeten gaan dan eenvoudige cijfers - en dat is iets wat het best kan worden bereikt met een menselijke aanpak. Met Nexis® Media Intelligence Research and Analytics kunnen onze experts bijvoorbeeld de kwaliteit en autoriteit van je verdiende mediadekking op de juiste manier analyseren, zodat je de meest effectieve kanalen voor outreach en PR-inspanningen kunt bepalen.

Benieuwd wat ons team van analisten voor jou kan doen? Of ben je op zoek naar iemand die het werk kan overnemen waar jouw eigen team het te druk voor heeft? Neem dan contact op via het formulier en plan een vrijblijvende kennismaking in.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456