Als je in communicatie, mediarelaties of reputatiemanagement werkt, herken je de druk vast: meer content, snellere reacties, strakkere budgetten en een steeds groeiende lijst van kanalen om te beheren...
Kunstmatige intelligentie (AI) verandert razendsnel hoe we werken en de wereld van public relations vormt daarop geen uitzondering. Wat ooit begon als een modewoord, is nu een dagelijks hulpmiddel voor...
Als communicatie en PR professional steek je veel tijd in branding, het opzetten van campagnes en het creëren van nieuws rondom jouw merk of organisatie. Dan wil je toch ook kunnen meten wat uit deze inspanningen...
Met een sentiment analyse kun je de onderliggende toon en emotie in teksten detecteren. Met behulp van geavanceerde algoritmen en natuurlijke taalverwerking, wordt geanalyseerd of de inhoud een positieve...
Media aandacht: dat wordt elke communicatie professional enthousiast van! Want als je het goed doet zorgt het voor naamsbekendheid, geloofwaardigheid en meer bereik. In deze blog vertellen we je er meer...
Reputatiebeheer tijdens een crisis
Het kost jaren om een sterke reputatie op de bouwen. Een onhandige opmerking kan een zorgvuldig opgebouwd imago in een klap tenietdoen. Imagoschade kan ontstaan door een crisis, maar dat is vaak niet de echte oorzaak. Het publiek kijk juist naar hoe de organisatie met een crisis omgaat en vormt daar een mening over.
Media monitoring speelt een cruciale rol in het beheren en beschermen van je merkimago. Maar hoe werkt dat precies?
Het managen van de reputatie is een langetermijntaak die cruciaal is voor het succes van elke organisatie. Elke vorm van communicatie - van marketingcampagnes tot klantenservice en persberichten - draagt bij aan de perceptie die het publiek heeft van je merk. Het is daarom belangrijk om voortdurend te werken aan het opbouwen van een sterke, positieve reputatie die goed aansluit bij de identiteit en waarden van je organisatie.
Een sterke reputatie zorgt voor herkenning en vertrouwen onder je doelgroepen. Mensen weten wat ze van je kunnen verwachten en zullen daar hun gedrag op afstemmen. Een goede reputatie kan leiden tot meer loyale klanten, gemotiveerde medewerkers, betere partnerships en investeringsmogelijkheden.
Reputatiebeheer is echter geen eenmalige klus, maar een continu proces. Je reputatie kan snel worden aangetast door een crisis, schandaal of slechte service. Daarom is het essentieel om je reputatie actief te monitoren en te beschermen, vooral tijdens uitdagende periodes.
Media monitoring helpt je te identificeren wat er wanneer gezegd wordt in de media. Met de juiste tools volg je traditionele media, online nieuws, sociale media en andere relevante bronnen en conversaties over jouw organisatie. Het is tijdens een crisis cruciaal om op de hoogte te blijven van wat men zegt over de organisatie, zodat je snel en juist kan reageren en de situatie onder controle houdt. Met media monitoring kan je:
Naast het monitoren van media is het belangrijkrijk om een proactieve reputatiebeheerstrategie te hebben. Tijdens een crisis is het belangrijk dat je een duidelijk en consistente boodschap communiceert en communiceert met alle belanghebbenden, van klanten en medewerkers tot investeerders en de media.
Met effectief reputatiebeheer zorg je ervoor dat de organisatie haar geloofwaardigheid behoudt of herstelt. Weerleg misvattingen en geruchten en communiceer proactief en transparant. Zo laat je zien dat de organisatie verantwoordelijkheid neemt en empathie toont naar de getroffenen.
Door duidelijk te communiceren en een consistente woordvoering aan te houden zullen belanghebbenden sneller begrijpen wat de situatie is en begrip hiervoor hebben.
Door media monitoring en reputatiebeheer te integreren in je crisisbeheerplan, kun je beter voorbereid zijn op de uitdagingen van een crisis. Tijdens ons webinar op 17 september laten we zien hoe je media monitoring inzet om een crisis tegen te gaan.
E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456