Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Verbeter jouw merkanalyse

Merkanalyse: zo pak je het aan

Het begin van het jaar is een uitstekende tijd voor interne reflectie, waarbij veel bedrijven een stap terug doen om de status van hun merk en de impact van hun communicatiestrategie te analyseren. Het uitvoeren van een goede merkanalyse vereist een uitgebreide beoordeling van de berichten, diensten en producten van jouw organisatie. Maar ook van het sentiment van je merk en hoe jij presteert t.o.v. concurrenten.

Het uitvoeren van deze analyses kan lastig en tijdrovend zijn, maar het hebben van een proces en het gebruik van de juiste tools kan hierbij helpen. Hieronder vind je een overzicht van de drie gebieden waarop jouw merkanalyse zich zou moeten richten en hoe Nexis NewsdeskTm hierbij kan helpen.

Begin met de basis

Voordat je onderzoekt hoe jouw merk van buitenaf wordt gezien, is het handig om het basiscommunicatiekader van jouw bedrijf door te nemen. Begin met het onderzoeken van de korte-, middellange- en langetermijndoelen - en hoe je het succes ervan bijhoudt. Als je begrijpt wat werkt (of niet werkt), geeft dit inzicht in welke marketing- en communicatie-inspanningen moeten worden aangepast of verbeterd.

En vergeet niet te analyseren hoe berichten van jouw organisatie aan de wereld worden gecommuniceerd. Evalueer de eigen mediakanalen en marketingmateriaal om te controleren dat alle teksten de missie en visie weerspiegelen, en dat jouw logo en andere ontwerp-gerelateerde onderdelen representatief zijn voor de manier waarop je wilt dat de organisatie wordt gezien.

Evalueer concurrenten

Zodra het fundament is gelegd, is het tijd om een grondige concurrentie-analyse uit te voeren. Begrijpen wie jouw belangrijkste concurrenten zijn, is een geweldige eerste stap, maar Nexis Newsdesk kan ook helpen dieper in de gegevens te duiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar het sentiment van de berichten van concurrenten: als deze negatief is, waarover zijn klanten of andere stakeholders dan negatief? En zijn dat zaken waarin jouw organisatie juist uitblinkt? Promoot dit dan extra!

Onze Smart IndexingTm-technologie maakt het gemakkelijk om de dekking van duizenden bedrijven en branchetermen te onderzoeken, samen te voegen en te analyseren, waardoor merkonderzoek een fluitje van een cent wordt.

Bewaak jouw mediadekking

Uitgebreide mediamonitoring zou een voortdurend proces moeten zijn, maar een allesomvattende audit kan een rol spelen bij elke succesvolle merkanalyse. Nexis Newsdesk kan uren besparen op dit proces.

Met Newsdesk kun je natuurlijk in kaart brengen hoeveel verhalen in de media over jouw organisatie en/of uw concurrenten gaan. Maar je kunt ook onderzoek doen naar het sentiment, welke soorten nieuws de meeste aandacht trekken, welke journalisten het vaakst over jouw merk schrijven en welke kernboodschappen het duidelijkst vertegenwoordigd zijn. Dit kan helpen jouw merk beter te positioneren t.o.v. concurrenten.

Nadat je jouw merkanalyse hebt voltooid, is de laatste stap het vertalen van bevindingen in bruikbare aanbevelingen die de strategie vooruit kunnen helpen. Nexis Newsdesk kan helpen hierbij met afbeeldingen, grafieken of andere gegevensvisualisaties die je kunt downloaden en delen met stakeholders in de organisatie.

Wil je ook Nexis Newsdesk gebruiken voor het maken van een merkanalyse? We helpen je graag verder, neem contact op via het formulier.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456