Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Analyse media over conflict tussen Rusland en Oekraïne

Analyse van de berichtgeving over het conflict tussen Rusland en Oekraïne

DISCLAIMER: Het is moeilijk om het aantal verhalen, het bereik en het sentiment van de berichtgeving in de media in Rusland nauwkeurig te meten, aangezien veel mediakanalen worden gecontroleerd door staatspersbureaus en/of gedurende deze tijd aan beperkingen onderhevig zijn.

Het mag geen verrassing zijn dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne het internationale nieuws domineert. Sinds 21 februari zijn er meer dan 30.000 verhalen gepubliceerd door internationale media, waarmee iets meer dan 1,28 biljoen mensen zijn bereikt. Om dit steeds evoluerende verhaal beter te begrijpen, hebben we op woensdag 16 maart een Nexis NewsdeskTm-zoekopdracht uitgevoerd met de onderwerptag 'Conflicten tussen Rusland en Oekraïne', waarbij gebruik wordt gemaakt van LexisNexis® SmartIndexing TechnologyTm. Deze technologie categoriseert inkomend nieuws automatisch tegen duizenden termen voor onderwerpen, locaties en personen. Vervolgens hebben we Nexis NewsdeskTm gebruikt om dieper in de resultaten te graven.

Wat zijn de pieken in de dekking?

De grootste piek vond plaats op 24 februari, toen Rusland Oekraïne binnenviel. De meeste van de 56.000+ verhalen van die dag gingen over de invasie maar ook over gerelateerde zaken zoals de stijgende olieprijzen (Trend News Agency, Azerbeidzjan).

Een diepere analyse van de berichtgeving laat ook duidelijk zien hoe regionale, culturele, economische en geopolitieke verschillen een rol kunnen spelen in de manier waarop nieuws wordt gerapporteerd. Krantenkoppen uit Kazachstan, dat een zuidoostgrens deelt met de Russische Federatie, behandelen bijvoorbeeld voornamelijk de regionale economische gevolgen van het conflict, zoals dit artikel van Kazachstan Newsline aantoont. De berichtgeving in de VS daarentegen heeft zijn kritiek grotendeels gericht op president Vladimir Poetin, zoals te zien is in dit artikel in de New York Times.

Een tweede piek vond plaats op 28 februari, toen meer dan 39.000 verhalen werden gepubliceerd. Tegen die tijd was de berichtgeving verschoven van feitelijke rapporten over de invasie naar meer human interest en brede macro-economische verhalen. Zoals berichten van vluchtelingen die uit Kiev waren ontsnapt (Intellinews - Oekraïne), voortdurende analyse van de economische volatiliteit, voorspellingen over de Oekraïense hervestigingsinspanningen (Toronto Star) en de sancties tegen Rusland.

Wie wordt genoemd in het gesprek?

Via Newsdesk kunnen we zien welke personen er genoemd worden en ook wat het sentiment is. Presidenten Vladimir Putin, Joe Biden en Volodymyr Zelensky worden, logisch, het vaakst genoemd. De Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron ronden de top vijf af.

Veel van de krantenkoppen over internationale diplomaten zijn negatief gestemd - met uitzondering van Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. Hij is de enige naam die iets meer positieve berichtgeving heeft gekregen.

In tijden van oorlog is er geen goed nieuws

Hoewel de berichtgeving in de media in theorie neutraal zou moeten blijven, is bijna 34% van de Russisch-Oekraïense berichtgeving in de media over het conflict negatief tijdens onze analyse. Toen we onze analyse voltooiden, waren dit de trending headlines: het pleidooi van president Zelensky om hulp van het Amerikaanse congres (The New Zealand Herald); berichtgeving over het bevel van het Internationaal Gerechtshof voor Rusland om zijn invasie te stoppen (The Guardian); speculatie over wat er zal gebeuren als Rusland winkels en fabrieken van westerse bedrijven overneemt (Deutsche Welle) en berichten over dat Rusland Facebook had geblokkeerd (Newsweek).

Ook zijn er veel verhalen van hoop en menselijke veerkracht. Bijvoorbeeld dit artikel van 11 maart over de veiligheid en het medeleven die Oekraïense vluchtelingen aantroffen in Polen (Yahoo!), dat in onze analyse het meest populaire bericht bleek. Ook was er de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, Andrew Parsons, die zijn openingsceremonie-speech gebruikte om op te roepen tot “dialoog en diplomatie, niet oorlog en haat.” (CBC Sport). En de Nigerian Daily Post meldde dat muziekster Mr Eazi 5 miljoen naira heeft gedoneerd om Afrikaanse studenten te helpen die in Oekraïne zijn gestrand.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456