Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

De voordelen van media monitoring voor gemeenten

Voor gemeenten is het belangrijk om goed zicht te hebben op hoe zij in de media worden neergezet. Media-aandacht kan namelijk zowel positief als negatief uitpakken voor het imago van een gemeente. Door structureel media te monitoren, kunnen gemeenten hun vinger aan de pols houden. Maar hoe pak je als gemeente effectief media monitoring aan?

Relevante mediabronnen bepalen

Allereerst is het zaak de relevante mediabronnen in kaart te brengen. Voor gemeenten zijn lokale en regionale kranten, huis-aan-huisbladen en nieuwssites een belangrijke bron van informatie. Ook sociale media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn zijn niet te vergeten. Door met zoektermen te werken, kun je online gemakkelijk specifiek zoeken op je eigen gemeentenaam.

Vervolgens moet je bepalen op welke onderwerpen en thema’s je wilt monitoren. Uiteraard is alles wat over bestuur en beleid van de gemeente gaat interessant. Maar ook onderwerpen als infrastructuur, wonen, economie, toerisme en veiligheid hebben vaak raakvlakken met de gemeente. Door goed na te denken over relevante zoektermen en trefwoorden, kun je online media gericht afzoeken.

Online media monitoring tool in plaats van knipselkrant

Vroeger werd media monitoring vaak handmatig gedaan aan de hand van een zogenaamde knipselkrant. Medewerkers knipten relevante artikelen uit kranten en tijdschriften, en plakten deze op grote vellen papier. Hoewel dit arbeidsintensief was, gaf het wel een mooi totaaloverzicht. Tegenwoordig zijn er handige tools die het monitoren van online en offline media grotendeels automatiseren.

Deze tools kunnen knipsels opslaan, relevante artikelen selecteren en een overzicht gegenereerd. Ook kunnen ze trends en sentiment analyseren: is de berichtgeving positief, negatief of neutraal van toon? Dit geeft direct inzicht in hoe de gemeente in de media wordt neergezet.

Een voorbeeld van zo’n media monitoring en -analyse tool is Nexis Newsdesk. Met Newsdesk krijg je:

  • Toegang tot het grootste aanbod van Nederlandse bronnen door de unieke samenwerking met de uitgevers van titels als Het Algemeen Dagblad, de Telegraaf en het Friesch Dagblad.
  • De mogelijkheid om te zoeken in meer dan 80.000 bronnen (o.a. kranten, radio, tv, blogs, forums en social media) in 75 talen uit meer dan 100 landen.
  • De mogelijkheid om een persoonlijk dasboard te bouwen om snel opinies, media-aandacht, geografische spreiding en influencers in kaart te brengen.

Door media monitoring structureel in te zetten, kunnen gemeenten dus hun vinger aan de pols houden. Ze krijgen zicht op hun reputatie, op onderwerpen die spelen en op issues die om actie vragen. Met de juiste aanpak levert continue monitoring waardevolle inzichten op. Kortom: een must voor elke gemeente.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456