Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

De opkomst van ongestructureerde data in academisch onderzoek

In de academische wereld zoeken studenten en onderzoekers continu naar innovatieve manieren om waardevolle inzichten uit data te verkrijgen. Een trend die dit proces versnelt is de opkomst van ongestructureerde dataprojecten, uitgevoerd door academische onderzoekers. Deze projecten hebben betrekking op het gebruik van enorme hoeveelheden ongestructureerde gegevens en geavanceerde technologieën, zoals machine learning, om patronen, trends en waardevolle inzichten te ontdekken. In deze blogpost bespreken we de voordelen van toegang tot ongestructureerde gegevens voor academisch onderzoek, met een focus op een use case - een nieuwsmonitoringsysteem dat is ontwikkeld door politieke wetenschappers aan een Israëlische universiteit. Om dit project en vele andere te vergemakkelijken, verkennen we ook de cruciale rol van API's bij de toegang tot enorme datasets.

De kracht van ongestructureerde data

Op het gebied van gegevensanalyse zijn gestructureerde gegevens - het soort gegevens dat netjes in tabellen en databases passen - lange tijd de standaard geweest. Een aanzienlijk deel waardevolle informatie vind je echter in ongestructureerde data, zoals nieuwsartikelen, berichten op sociale media, e-mails en meer. Ongestructureerde gegevens zijn divers en bieden waardevolle context, sentimenten en inzichten die gestructureerde data alleen niet kunnen bieden. Door gebruik te maken van ongestructureerde data kunnen nieuwe inzichten en analyses worden verkregen. Academische onderzoekers, gedreven door nieuwsgierigheid, raken steeds meer geïnteresseerd in ongestructureerde dataprojecten. In plaats van alleen te vertrouwen op vooraf gedefinieerde variabelen kunnen ze nu gegevens in hun ruwe, natuurlijke vorm onderzoeken. Met deze aanpak kunnen ze patronen, trends en relaties opsporen die bij traditionele gestructureerde data-analyse misschien over het hoofd waren gezien.

Het monitoringssysteem van de Israëlische universiteit

Een overtuigend voorbeeld van het potentieel van ongestructureerde dataprojecten is het nieuwsmonitoringsysteem ontwikkeld door politieke wetenschappers aan een Israëlische universiteit. IHun doel was om patronen te herkennen in politieke toespraken door een algoritme voor machine learning te trainen met een enorme hoeveelheid gegevens. Hiervoor hadden ze toegang nodig tot een uitgebreide dataset van tientallen jaren nieuws van uitgevers wereldwijd. Lees hier de hele case. Nexis Data as a Service Bulk API, een krachtig hulpmiddel waarmee de onderzoekers op efficiënte wijze grote hoeveelheden data konden verkrijgen. Deze API stelde hen in staat om gegevens op te halen uit meerdere bronnen, waaronder verschillende nieuwsagentschappen, landen en tijdsperioden. Bovendien bood de API de flexibiliteit om gegevens op te halen uit alle nieuwsbronnen van de afgelopen vijf jaar of meer dan 45 jaar van één uitgever. Gewapend met een rijkdom aan gegevens kon het onderzoeksteam hun systeem valideren en verfijnen om een beter begrip te krijgen van trends in het politieke debat.

Dieperliggende inzichten ontdekken

Onderzoekers die zich bezighouden met ongestructureerde dataprojecten hebben, naast nieuwsartikelen, baat bij het gebruik van diverse bronnen. In het geval van de Israëlische universiteit gebruikten ze naast nieuws ook informatie afkomstig van politieke instellingen. Deze extra laag data verrijkte de analyses, waardoor er meer inzichten over trends en patronen tijdens evenementen, sleutelfiguren en waarden van stemmers werden verkregen. Het samenvoegen van verschillende datasets opent deuren naar een holistisch beeld, waardoor onderzoekers zinvolle verbanden kunnen leggen en complexe relaties tussen data en zijn bronnen kunnen begrijpen.

De rol van API’s in academisch onderzoek

Onderzoekers die ongestructureerde dataprojecten willen aangaan kunnen veel baat hebben bij het gebruik van API’s. Application Programming Interfaces (API’s) fungeren als bruggen tussen verschillende databronnen. Hierdoor zijn onderzoekers niet meer gedwongen om onderzoek te doen binnen de grenzen die er eerder waren.  Met API’s krijgen onderzoekers toegang tot enorme datasets van verschillende uitgevers tussen verschillende industrieën en tijdsperioden. De Nexis Data as a Service Bulk API, zoals getoond in onze use case, biedt onderzoekers de flexibiliteit om gegevens uit meerdere bronnen te halen, waardoor ze een uitgebreide verzameling van ongestructureerde gegevens binnen handbereik hebben.

De wereld van ongestructureerde gegevens lijkt op een legpuzzel waarvan de stukjes overal verspreid liggen. API's stellen onderzoekers in staat om de toverstaf van integratie te hanteren en de stukjes samen te brengen om een samenhangend en compleet beeld te vormen. Door nieuwsgegevens van verschillende agentschappen te mengen met gegevens van bijvoorbeeld politieke instellingen, zoals onze Israëlische politicologen deden, kunnen onderzoekers hun analyses verrijken met met veelzijdige inzichten. Gewapend met de kracht van ongestructureerde data en de flexibiliteit van API's kunnen academische onderzoekers onontgonnen gebieden in kaart te brengen, verborgen patronen onthullen, trends voorspellen en diepgaande inzichten verkrijgen. In dit tijdperk van kennisverkenning zijn API's de trouwe metgezellen van onderzoekers. Ze leiden hen door het labyrint van ongestructureerde gegevens en stellen hen in staat om gegevens om te zetten om beslissingen te maken, inzichten op te doen en nog veel meer.

Conclusie

De opkomst van ongestructureerde dataprojecten in de academische wereld betekent een overduidelijke verschuiving in de manier waarop onderzoekers data-analyse benaderen. De mogelijkheid om toegang te krijgen tot enorme hoeveelheden ongestructureerde data en deze te analyseren biedt een dieper inzicht in complexe verschijnselen en maakt voorspellende modellering in verschillende domeinen mogelijk. Het nieuwsmonitoringsysteem dat is ontwikkeld door politicologen van de Israëlische universiteit, met de steun van Nexis Data as a Service Bulk API, dient als inspirerend voorbeeld van hoe API's onderzoekers in staat kunnen stellen om waardevolle inzichten te ontdekken in ongestructureerde data. Naarmate meer academici deze aanpak omarmen, kunnen we baanbrekende ontdekkingen op verschillende gebieden verwachten. Het omarmen van de kracht van ongestructureerde data via API's biedt een mooie toekomst voor academisch onderzoek, waar kennis geen grenzen kent. Ontdek hoe Nexis Solutions uw academische onderzoeksgemeenschap kan helpen met gegevens via API's, bekijk dan vandaag nog onze oplossingen voor ongestructureerde data!

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456