De Digital Operational Resilience Act (DORA) van de EU is vanaf 17 januari 2025 van toepassing op een breed scala aan financiële bedrijven in Europa. De nieuwe regelgeving is bedoeld om de IT-beveiliging...
De wereldwijde focus op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt steeds sterker. Voor bedrijven betekent dit dat het niet langer voldoende is om alleen intern duurzame keuzes te maken;...
Financiële schokken lijken bijna de norm te zijn geworden voor bedrijven die in 2024-2025 internationaal opereren. Recente schokken, zoals sterk stijgende inflatie, plotselinge economische sancties en...
De wereldeconomie in 2024-2025 wordt gekenmerkt door fluctuaties in inflatie, materiaalkosten en groeicijfers in verschillende jurisdicties. Alleen organisaties die deze risico’s kunnen identificeren en...
De Verenigde Staten, Rusland, de EU, Europa, China en de VAE behoren tot de vele jurisdicties die recent economische sancties hebben opgelegd aan buitenlandse bedrijven en individuen. Deze sancties worden...
De wereldeconomie in 2024-2025 wordt gekenmerkt door fluctuaties in inflatie, materiaalkosten en groeicijfers in verschillende jurisdicties. Alleen organisaties die deze risico’s kunnen identificeren en beheersen, zullen succesvol kunnen navigeren in deze uitdagende economische omgeving. In deze vatten we de belangrijkste financiële trends samen en hoe organisaties hierop zouden moeten reageren.
Het moderne bedrijfsleven is zodanig ingericht dat de meeste bedrijven internationaal opereren, of dit nu gaat om het leveren van diensten aan wereldwijde consumenten of het zakendoen met derde partijen en leveranciers in andere landen. Hierdoor vormen de huidige schommelingen in de wereldeconomie een risico voor internationale organisaties. Bedrijven moeten deze divergerende economieën goed monitoren en erop anticiperen. Sommige landen maken een groeiperiode door, terwijl in andere landen de inflatie uit de hand loopt. Dit kan gevolgen hebben voor de prijsstrategie van een bedrijf, de veerkracht van hun toeleveringsketen en uiteindelijk voor hun winst- en verliesrekening. In 2024-2025 is dit vooral zichtbaar in drie belangrijke gebieden:
Inflatie staat hoog op de economische agenda, wat in recente jaren heeft geleid tot scherpe renteverhogingen door centrale banken in de VS, de EU, Japan, het VK en andere landen. Er is echter ook goed nieuws: het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt een daling van de wereldwijde inflatie, van 6,8% in 2023 naar 5,9% in 2024 en 4,5% in 2025. Toch zal dit waarschijnlijk meer in het voordeel werken van geavanceerde economieën, wat ongelijkheid kan vergroten.
De kosten van goederen zijn in beweging. Neem bijvoorbeeld de wereldwijde prijzen van industriële materialen. De tracker van het IMF laat schommelingen zien van minder dan $110 in april 2020 naar bijna $205 in maart 2022, en vervolgens van $145 in oktober 2022 naar $172 in mei 2024. Soortgelijke fluctuaties zijn zichtbaar in de prijzen van metalen, voedsel en landbouwproducten. Ondertussen hebben andere sectoren, zoals technologie, een bijna continue stijging van de prijzen gekend, deels gedreven door tekorten in de toeleveringsketen.
De recente beoordeling van de OESO voorspelt een wereldwijde bbp-groei van 3,2% in 2025, met aanzienlijke verschillen tussen jurisdicties. Waar de VS en enkele opkomende markten sterke groei ervaren, laten Europese economieën trager herstel zien. Voor India en China worden groeicijfers van respectievelijk 6,6% en 4,5% verwacht in 2025, terwijl Brazilië en de VS bescheiden vooruitzichten hebben van respectievelijk 2,1% en 1,7%.
Wat betekenen deze economische trends voor organisaties? Allereerst stellen ze bedrijven bloot aan verschillende nieuwe financiële risico’s en kosten, waaronder:
Tegelijkertijd bieden deze trends ook kansen voor bedrijven die economische trends goed begrijpen en kunnen voorspellen, waaronder:
LexisNexis helpt bedrijven om economische trends te begrijpen en met vertrouwen te handelen om risico’s te beheersen en kansen te benutten.
Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij jouw financiële risicobeheer kunnen versterken.
E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456