Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Navigeren door financiële risico’s in een dynamische economie

De wereldeconomie in 2024-2025 wordt gekenmerkt door fluctuaties in inflatie, materiaalkosten en groeicijfers in verschillende jurisdicties. Alleen organisaties die deze risico’s kunnen identificeren en beheersen, zullen succesvol kunnen navigeren in deze uitdagende economische omgeving. In deze vatten we de belangrijkste financiële trends samen en hoe organisaties hierop zouden moeten reageren.

Drie economische trends om in de gaten te houden

Het moderne bedrijfsleven is zodanig ingericht dat de meeste bedrijven internationaal opereren, of dit nu gaat om het leveren van diensten aan wereldwijde consumenten of het zakendoen met derde partijen en leveranciers in andere landen. Hierdoor vormen de huidige schommelingen in de wereldeconomie een risico voor internationale organisaties. Bedrijven moeten deze divergerende economieën goed monitoren en erop anticiperen. Sommige landen maken een groeiperiode door, terwijl in andere landen de inflatie uit de hand loopt. Dit kan gevolgen hebben voor de prijsstrategie van een bedrijf, de veerkracht van hun toeleveringsketen en uiteindelijk voor hun winst- en verliesrekening. In 2024-2025 is dit vooral zichtbaar in drie belangrijke gebieden:

  1. Oplopende inflatie

Inflatie staat hoog op de economische agenda, wat in recente jaren heeft geleid tot scherpe renteverhogingen door centrale banken in de VS, de EU, Japan, het VK en andere landen. Er is echter ook goed nieuws: het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt een daling van de wereldwijde inflatie, van 6,8% in 2023 naar 5,9% in 2024 en 4,5% in 2025. Toch zal dit waarschijnlijk meer in het voordeel werken van geavanceerde economieën, wat ongelijkheid kan vergroten.

  1. Kosten van materialen

De kosten van goederen zijn in beweging. Neem bijvoorbeeld de wereldwijde prijzen van industriële materialen. De tracker van het IMF laat schommelingen zien van minder dan $110 in april 2020 naar bijna $205 in maart 2022, en vervolgens van $145 in oktober 2022 naar $172 in mei 2024. Soortgelijke fluctuaties zijn zichtbaar in de prijzen van metalen, voedsel en landbouwproducten. Ondertussen hebben andere sectoren, zoals technologie, een bijna continue stijging van de prijzen gekend, deels gedreven door tekorten in de toeleveringsketen.

  1. Divergerende groeipatronen

De recente beoordeling van de OESO voorspelt een wereldwijde bbp-groei van 3,2% in 2025, met aanzienlijke verschillen tussen jurisdicties. Waar de VS en enkele opkomende markten sterke groei ervaren, laten Europese economieën trager herstel zien. Voor India en China worden groeicijfers van respectievelijk 6,6% en 4,5% verwacht in 2025, terwijl Brazilië en de VS bescheiden vooruitzichten hebben van respectievelijk 2,1% en 1,7%.

Kosten en kansen: de impact van economische fluctuaties op bedrijven

Wat betekenen deze economische trends voor organisaties? Allereerst stellen ze bedrijven bloot aan verschillende nieuwe financiële risico’s en kosten, waaronder:

  • Ongelijke consumentenbestedingen: Inflatie beïnvloedt de kosten van zakendoen en het vertrouwen van consumenten in hoeveel zij uitgeven aan goederen en diensten. Maar het is te simplistisch om aan te nemen dat recente dalingen in inflatie in sommige landen uitsluitend positief zijn. De Co-Head van Global Research bij JP Morgan waarschuwde: “We think the decline in inflation and economic activity we
    forecast for 2024 will at some point make investors worry or perhaps even panic.”
  • Toegenomen bedrijfsuitgaven: Hogere materiaalkosten maken het duurder voor bedrijven om producten en diensten te ontwikkelen. Daarnaast maken schommelingen in de prijzen van bepaalde materialen het moeilijk voor bedrijven om zekerheid te krijgen over hun geplande uitgaven – een essentiële factor bij financiële planning, prijsstelling en budgettering.
  • Risico op overconcentratie: Met zulke grote verschillen in de vooruitzichten voor economieën is er extra risico voor bedrijven die te zwaar leunen op markten met lage groei of hoge inflatie.
  • Disrupties in de toeleveringsketen: Deze economische trends hebben ook impact op derde partijen en leveranciers. Als een leverancier sterk afhankelijk is van een industrie met stijgende materiaalkosten, of als hun jurisdictie te maken heeft met hoge inflatie en lage groei, neemt hun risico op faillissement toe. Dit kan eigen producten of diensten onderbreken.

Tegelijkertijd bieden deze trends ook kansen voor bedrijven die economische trends goed begrijpen en kunnen voorspellen, waaronder:

  • Strategische kansen: Bedrijven die groei- en inflatieprognoses analyseren met financiële data en expertanalyses, kunnen de meest lucratieve markten identificeren. Het betreden van nieuwe markten op een strategische manier kan de klantenkring uitbreiden en de winst verbeteren.
  • Concurrentiële prijsstelling: In tijden van onzekerheid over materiaalkosten kan de neiging ontstaan om prijzen overal te verhogen. Maar bedrijven die economische trends nauwkeurig kunnen begrijpen, kunnen concurrerend geprijsde producten en diensten aanbieden om nieuwe klanten te winnen.
  • Veerkracht in de toeleveringsketen: Het ultieme financiële risico is faillissement. Tijdens de COVID-19-pandemie ontdekten veel bedrijven dat hun toeleveringsketens werden ontwricht door faillissementen. Een goed inzicht in de financiële gezondheid van  leveranciers stelt je in staat om risico’s te voorspellen en zo nodig alternatieven te zoeken.

Versterk jouw risicobeheerstrategie met data en technologie van LexisNexis®

LexisNexis helpt bedrijven om economische trends te begrijpen en met vertrouwen te handelen om risico’s te beheersen en kansen te benutten.

  • Nexis Diligence+Tm combineert geavanceerde technologie met een ongeëvenaarde verzameling gegevens, waarmee je op schaal due diligence kunt uitvoeren om bedreigingen en kansen te identificeren. Het biedt geautomatiseerde meldingen en gepersonaliseerde rapporten, zodat je snel en met vertrouwen kunt reageren op nieuwe informatie.
  • Nexis® Data+ stelt je in staat om informatie om te zetten in actie met een flexibele API die dynamische, verrijkte gegevens levert.

Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij jouw financiële risicobeheer kunnen versterken.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456