De wereldeconomie in 2024-2025 wordt gekenmerkt door fluctuaties in inflatie, materiaalkosten en groeicijfers in verschillende jurisdicties. Alleen organisaties die deze risico’s kunnen identificeren en...
De Verenigde Staten, Rusland, de EU, Europa, China en de VAE behoren tot de vele jurisdicties die recent economische sancties hebben opgelegd aan buitenlandse bedrijven en individuen. Deze sancties worden...
Screening op negatieve media kan een organisatie helpen om reputatierisico’s beter te beheren en nieuwe zakelijke kansen te benutten. Maar met de toenemende risico’s van online desinformatie is een zorgvuldige...
Adverse media-screening is een essentieel onderdeel geworden van het risicobeheerproces van organisaties, voor het screenen van derden en klanten gedurende de relatie. De laatste jaren hebben technologische...
Organisaties moeten steeds vaker hun derde partijen screenen op negatieve nieuwsbronnen over de hele wereld. Dit helpt om risico’s vroeg te identificeren, maar ook commerciële- en investeringsmogelijkheden...
Screening op negatieve media kan een organisatie helpen om reputatierisico’s beter te beheren en nieuwe zakelijke kansen te benutten. Maar met de toenemende risico’s van online desinformatie is een zorgvuldige aanpak nodig voor het implementeren van een effectieve screening op negatieve media.
Organisaties die reputatieproblemen snel opsporen, kunnen onherstelbare schade voorkomen en een concurrentievoordeel behalen. Negatieve mediascreening fungeert als een waarschuwingssysteem waarmee risico’s beter te beheren zijn tijdens due diligence, KYC-controles en bij het evalueren van nieuwe samenwerkingen, overnames of producten.
Het implementeren (of verbeteren) van een screeningproces voor negatieve media vereist zorgvuldige planning. Recente ontwikkelingen maken het moeilijker om de reputatie van derden accuraat te beoordelen. Denk hierbij aan de digitalisering van nieuws, de opkomst van desinformatie en ‘nepnieuws’, en beschuldigingen van ‘greenwashing’. Hieronder volgen vijf tips om ervoor te zorgen dat uw screening nauwkeurige en relevante resultaten oplevert:
Aangezien de meeste mensen hun nieuws online consumeren, kan een lokaal verhaal snel wereldwijd verspreiden en een bedreiging vormen voor internationaal opererende organisaties. Effectieve negatieve mediascreening moet daarom een breed scala aan mediabronnen in verschillende landen en talen dekken. Snelle detectie van negatieve berichten stelt organisaties in staat om tijdig actie te ondernemen en risico’s te beperken. Ook nieuws van tientallen jaren geleden kan helpen om historische beschuldigingen of risico’s aan het licht te brengen.
Beslissingen baseren op onbetrouwbare mediabronnen is risicovol, vooral bij risicogebaseerde compliance-beslissingen. Adverse media screening moet zich daarom richten op betrouwbare bronnen en geloofwaardige media. Deze publicaties verifiëren en factchecken het nieuws, vermelden de herkomst van hun bronnen en geven aan wanneer een bron belangen heeft.
Negatieve mediascreening is het meest effectief met technologische ondersteuning. Technologie stelt organisaties in staat om entiteitsnamen te uploaden en alleen de meest relevante negatieve nieuwsberichten te ontvangen op basis van trefwoorden en context. Sommige aanbieders gebruiken AI en geavanceerde entiteitsherkenning om de nauwkeurigheid te verbeteren en de tijd voor het beoordelen van gemarkeerde berichten te verkorten.
Organisaties behalen de beste resultaten met negatieve mediascreening wanneer deze strategisch wordt ingezet. Bepaal van tevoren wat je wilt weten over de reputatie van een entiteit, zoals risico’s op:
Veel organisaties integreren negatieve mediascreening succesvol als een vroege stap in hun bredere compliance- en due diligence-procedure. Een negatief artikel activeert hun processen om meer informatie te verzamelen of snel maatregelen te nemen om de mediastorm te beperken. Het artikel wordt gecontroleerd en geverifieerd aan de hand van andere bronnen, zoals juridische gegevens, bedrijfsinformatie, financiële gegevens, sanctielijsten en PEP-verklaringen.
Uit een enquête van Weber Shandwick onder wereldwijde executives bleek dat organisaties waarvan de reputatie de financiële prestaties beïnvloedde, vaker mediamonitoring gebruikten met betrokkenheid van het hogere management. Het heeft weinig zin om tools te gebruiken voor negatieve media als het senior management de risico’s negeert uit focus op winst. Het management moet direct na negatieve berichtgeving op de hoogte worden gesteld en prioriteit geven aan het verzamelen van informatie of het nemen van actie, bijvoorbeeld door een verklaring uit te geven om een sociale-mediastorm te bedaren. Een langetermijnstrategie kan daarna nodig zijn om het probleem op te lossen en het vertrouwen te herstellen.
Wanneer organisaties op zoek gaan naar een partner of levarncier die hen helpt bij adverse media screening, doen ze er goed aan om deze vijf tips op te volgen. LexisNexis biedt expertise in het veld, richt zich op kwaliteit, en evolueert met nieuwe technologieën en regelgeving.
Wij werken samen met een wereldwijd netwerk van betrouwbare mediabronnen om een uitgebreide verzameling nieuws- en mediadata te leveren. Onze jarenlange samenwerking met uitgevers zorgt ervoor dat onze klanten toegang hebben tot de meest volledige en betrouwbare informatie. Wij bieden meer dan 20.000 premium, regionale en lokale nieuwsbronnen van over de hele wereld, die meer dan 100 talen beslaan, ter ondersteuning van een robuust screeningproces voor negatieve media. Dit omvat ook ons archief van meer dan 40 jaar aan uitgebreide mediadata.
Wil je jouw adverse media screening naar een hoger niveau tillen? Neem contact op met ons op via het formulier en ontdek hoe onze oplossingen je kunnen helpen risico’s snel te identificeren en te beheersen.
E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456