Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Meer aandacht voor ESG-regels en mensenrechten

In de afgelopen vijf jaar is de dominante trend op het gebied van wereldwijde naleving de verspreiding van wetgeving geweest die bedrijven verplicht om Mensenrechten- en ESG-due diligence (HRDD) uit te voeren bij derden en leveranciers. In deze blog leggen we uit waarom inspelen op deze trend een prioriteit zou moeten zijn voor elk bedrijf.

Wereldwijde regelgeving

De meest voor de hand liggende reden waarom bedrijven aandacht moeten besteden aan ESG-regels, is dat de trend al een grote verandering heeft voortgebracht in het wereldwijde regelgevingskader. Enkele van 's werelds grootste economieën vereisen nu van bedrijven dat ze derde partijen waar ze mee werken beoordelen op ESG-risico's. Enkele voorbeelden:

  • De Supply Chain Due Diligence Act van Duitsland, die in januari 2023 van kracht werd, verplicht gereguleerde bedrijven boven een bepaalde omvang om due diligence en risicobeheer uit te voeren om schendingen van de mensenrechten in hun toeleveringsketens te verminderen.
  • In de VS bestaat de Uyghur Forced Labor Prevention Act die alertheid voorschrijft dat bij goederen geproduceerd in Xinjiang, China, sprake kan zijn van dwangarbeid. Als gevolg hiervan kunnen bedrijven deze goederen niet naar de VS importeren, tenzij ze door middel van due diligence kunnen aantonen dat er geen sprake was van dwangarbeid.
  • De Corporate Sustainability Due Diligence Directive van de EU bevindt zich nu in de laatste onderhandelingsfase en wordt volgend jaar van kracht. Het zal van gereguleerde bedrijven die actief zijn in EU-lidstaten eisen dat ze ervoor zorgen dat de activiteiten van het bedrijf en zijn leveranciers voldoen aan strikte criteria op het gebied van mensenrechten en milieu duurzaamheid.

Er is ook een trend waarneembaar dat toezichthouders van financiële bedrijven eisen dat ze openheid geven over hun inspanningen om hun ESG-registratie te verbeteren. Bijvoorbeeld:

  • De Responsible Business Initiative of 2022 van Zwitserland verplicht grote en beursgenoteerde bedrijven onder toezicht van de Zwitserse Autoriteit Financiële Markten om jaarlijks een rapport uit te brengen over hun ESG-registratie.
  • In Frankrijk moeten investeerders de milieucertificering van hun activa verklaren en elke vijf jaar doelen stellen voor broeikasgasemissies en biodiversiteit.
  • In december 2022 werden nieuwe eisen geïntroduceerd voor banken in Hong Kong om normen voor het beheer van klimaatrisico's te halen. De banken moeten ook openheid van zaken geven aan de toezichthouders over deze activiteiten. Verplichte klimaatrapportage wordt overwogen voor alle financiële instellingen in 2025.

De trend naar regelgeving inzake mensenrechten en ESG lijkt nog niet af te nemen. Steeds meer landen hebben wetgeving en regelgeving voorgesteld die bedrijven verplichten om kwesties op het gebied van mensenrechten en ESG aan te pakken. Bijvoorbeeld:

  • De Fighting Against Forced Labour and Child Labour in Supply Chains Act van Canada zal begin 2024 van kracht worden. Het vereist van bedrijven om jaarlijks verslag uit te brengen over bewijs van dwangarbeid in hun toeleveringsketens.
  • De Britse regering heeft een bijgewerkt Modern Slavery Bill voorgesteld die bedrijven zou verplichten verklaringen te publiceren waarin hun due diligence-proces wordt beschreven en hun beoordeling van moderne slavernijrisico's inclusief de genomen stappen om deze te verminderen.

Kijk kritisch naar het due diligence proces

HRDD-wetgeving is zo ingrijpend voor bedrijven dat het waarschijnlijk de manier waarop ze compliance en due diligence benaderen zal veranderen. Traditioneel was een typisch due diligence-proces gericht op het uitsluiten van juridische of financiële problemen bij een derde partij. Nu moet dit proces worden uitgebreid, zodat compliance officers ook de ESG-registratie van een bedrijf nauwkeurig kunnen beoordelen.

De beste manier voor bedrijven om te overleven en te gedijen in dit tijdperk van HRDD-wetgeving, is door hun beheer van het risico van derden te verbeteren. Dit betekent beginnen met een due diligence-proces dat in staat is om alle derde partijen te beoordelen op ESG-risico's, aanvullend op het monitoren van de meer traditionele financiële en juridische risico's.

De toegang tot actuele en relevante gegevens is de eerste uitdaging waarmee bedrijven worden geconfronteerd. Het beoordelen van ESG-risico vereist een breed scala aan betrouwbare gegevensbronnen, waaronder nieuwsberichten, bedrijfsgegevens, juridische gegevens, PEP-gegevens, en nog veel meer. Platforms zoals Nexis Diligence+Tm kunnen technologie inzetten om te zoeken over al deze datasets en kan bovendien helpen om een risicoscore en een ESG-beoordeling te produceren voor elk van jouw derde partijen. Benieuwd hoe het werkt? Vraag een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456