Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Effectief reageren op nieuwe AML regelgeving

In het nieuwste blog in onze AML-serie hebben we de belangrijkste ontwikkelingen uiteengezet die snelle regelgevende veranderingen over de hele wereld aansturen. Vandaag gaan we een stap verder door zeven manieren voor te stellen waarop bedrijven moeten reageren op deze opkomende regelgevingsrisico's.

1. Proactief toezicht houden op regelgevingsontwikkelingen

Dit lijkt misschien voor de hand liggend advies, maar het is belangrijk dat bedrijven het huidige regelgevingskader begrijpen in alle rechtsgebieden waarin zij, hun derde partijen en hun klanten actief zijn. Niet alleen dat, maar bedrijven zouden wetsvoorstellen en nationale debatten binnen elk rechtsgebied moeten volgen om inzicht te krijgen in de richting van toekomstige AML-regelgeving. Juridische bronnen en artikelen zijn nuttig om deze informatie te achterhalen.

2. Ga verder dan een 'vinkjes zetten'-oefening om aan regels te voldoen

Hoewel het cruciaal is om te voldoen aan de eisen van elke relevante regelgeving, is dit niet langer genoeg voor bedrijven om aan de verwachtingen van toezichthouders te voldoen. In plaats van regelgeving te benaderen als een 'vinkjes zetten'-oefening, zouden bedrijven de beste praktijken rond due diligence en AML-beleid moeten begrijpen en implementeren. De aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) voor AML en de Wolfsberg Principles voor banken zijn twee goede bronnen van advies. Deze aanpak werkt het beste wanneer naleving wordt behandeld als een prioriteit door het bestuur en het senior management, en training en begeleiding worden aangeboden aan alle werknemers, niet alleen aan het nalevingsteam.

3. Bezuinig niet op AML-beleid

De verspreiding van wereldwijde AML-regelgeving is gepaard gegaan met een sterke groei van boetes door handhavingsinstanties. Banken en andere financiële instellingen kregen in 2022 50% hogere boetes voor AML en andere financiële misdrijven dan in 2021 volgens Fenergo. Bedrijven die niet aan AML-vereisten voldoen, lopen daarom grotere financiële en regelgevende risico's dan ooit tevoren.

De wereldwijde economische krimp sinds het begin van de pandemie heeft veel bedrijven gedwongen kosten te besparen, en naleving kan oppervlakkig gezien een verleidelijk doelwit lijken omdat het niet direct inkomen genereert. Maar het verminderen van het nalevingsbudget is een ernstige fout voor elk bedrijf. Het risico op een boete voor een AML-overtreding, evenals de reputatieschade voor het bedrijf, weegt ver boven de kosten van investeringen in naleving. Bovendien heeft naleving aangetoond kansen te bieden voor bedrijven, waaronder het aantrekken van klanten en investeerders die willen kopen van en investeren in transparantere en ethische bedrijven.

4. Doe wereldwijd due diligence onderzoek

Het bestrijden van witwassen en andere financiële misdrijven is wereldwijd een regelgevende prioriteit geworden. In de afgelopen jaren hebben veel landen nieuwe AML-risicobeoordelingen en -regelgeving geïntroduceerd in de regio Azië-Pacific, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Bedrijven moeten daarom in staat zijn om AML-due diligence uit te voeren voor hun derde partijen en leveranciers in elk rechtsgebied ter wereld waarin ze actief zijn. Ze hebben toegang nodig tot betrouwbare bronnen uit meerdere landen, evenals vertalingen om het volledige beeld te begrijpen van deze bronnen in vele talen.

5. Maak gebruik van technologie

Technologie staat centraal in recente trends rond AML. Criminelen gebruiken technologie om illegale fondsen op steeds geavanceerdere manieren wit te wassen – het gebruik van sommige cryptobeurzen is daar een voorbeeld van. Op hun beurt reageren toezichthouders door technologie te gebruiken om een grotere zichtbaarheid te krijgen op de due diligence-processen van bedrijven en verdachte transacties te identificeren. Bovendien voorspellen experts een snel opkomende trend voor de nalevingsbenadering van bedrijven, namelijk dat toezichthouders van hen zullen eisen dat ze technologische tools gebruiken om te monitoren op witwassen en financiering van terrorisme. De meeste leidinggevenden die reageerden op de Fraud and Financial Crime Survey 2023 van Kroll voorspelden dat toezichthouders in 2023-24 nauwlettender zullen kijken naar hoe ze technologie gebruiken voor AML-naleving.

Daarom wordt bedrijven geadviseerd te investeren in  tools die hen kunnen helpen om vermoedelijke witwasrisico's sneller, nauwkeuriger en kosteneffectiever te identificeren. Bijvoorbeeld:

  • Sommige bedrijven (en toezichthouders) gebruiken kunstmatige intelligentie en machine learning om verdachte patronen van transacties te detecteren.
  • Veel bedrijven hebben met succes technologische tools ingezet die elementen van het due diligence-proces kunnen automatiseren en inzichten kunnen opleveren uit grote, gezaghebbende en actuele datasets. Hierdoor kunnen risico's worden opgespoord die niet ontdekt zouden worden bij handmatige zoekopdrachten.

6. Voer doorlopende monitoring uit

Regelgeving verandert voortdurend, en dat geldt ook voor witwasrisico's, afhankelijk van de branche of het rechtsgebied van een bedrijf. Daarom vereisen de meeste AML-regelgeving dat bedrijven doorlopende monitoring van AML-risico's uitvoeren, in plaats van het eenmalig te doen en te besluiten dat ze compliant zijn. Platforms zoals Nexis® Solutions kunnen hierbij helpen door automatisch wijzigingen in risicoprofielen van bedrijven en hun derde partijen te markeren op basis van grote datasets van financiële, bedrijfs- en nieuwsgegevens.

7. Richt je op rapportage

Diverse recente AML-regelgevingen hebben bedrijven verplicht om te rapporteren over hun AML-activiteiten en hun vermoedens van een nalevingsovertreding. Zo zijn er digitale platforms die recent zijn opgezet door toezichthouders in Nederland en Singapore en banken verplichten informatie te delen over klanten die een AML-risico vormen.

Dit legt allemaal de nadruk op het vermogen van bedrijven om duidelijke en nauwkeurige rapporten te produceren over hun AML-processen en due diligence-beoordelingen, met een link terug naar de dataset of bron voor de informatie.  Tools zoals Nexis® Solutions kunnen ook helpen bij dit proces door direct op maat gemaakte, risicoscore-rapporten uit de database te halen en deze naar gebruikers te sturen voor verdere distributie naar managers, bedrijven en toezichthouders. Dit bespaart aanzienlijke tijd en moeite die anders handmatig nodig zouden zijn.

Op zoek naar meer tips over hoe je een effectieve due diligence-operatie kunt implementeren om witwasrisico's te identificeren en te beheren? Ons eBook AML compliance in 2024: a global view, identificeert de belangrijkste trends waarop bedrijven moeten reageren. Download het vandaag nog gratis!

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456