De Digital Operational Resilience Act (DORA) van de EU is vanaf 17 januari 2025 van toepassing op een breed scala aan financiële bedrijven in Europa. De nieuwe regelgeving is bedoeld om de IT-beveiliging...
De wereldwijde focus op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt steeds sterker. Voor bedrijven betekent dit dat het niet langer voldoende is om alleen intern duurzame keuzes te maken;...
Financiële schokken lijken bijna de norm te zijn geworden voor bedrijven die in 2024-2025 internationaal opereren. Recente schokken, zoals sterk stijgende inflatie, plotselinge economische sancties en...
De wereldeconomie in 2024-2025 wordt gekenmerkt door fluctuaties in inflatie, materiaalkosten en groeicijfers in verschillende jurisdicties. Alleen organisaties die deze risico’s kunnen identificeren en...
De Verenigde Staten, Rusland, de EU, Europa, China en de VAE behoren tot de vele jurisdicties die recent economische sancties hebben opgelegd aan buitenlandse bedrijven en individuen. Deze sancties worden...
Bedrijven krijgen steeds hogere boetes opgelegd wegens vermeende schendingen van antiwitwas regelgeving. De totale boetes wereldwijd waren in 2022 maar liefst 50% hoger dan in 2021. Naast de financiële impact veroorzaken nalevingsschendingen aanzienlijke juridische, reputatie- en strategische schade aan bedrijven. Het is daarom cruciaal dat banken en andere bedrijven verdachte financiële activiteiten kunnen opsporen voordat ze een regelgevingskwestie worden. In het nieuwste blog in onze AML-serie bekijken we negen manieren waarmee bedrijven risico's op witwassen kunnen opsporen.
"Follow the money" is een veelgehoorde kreet in elk onderzoek, en dit geldt met name in het AML-domein. Financiële dienstverleners hebben toegang tot uitgebreide gegevens over transacties van hun klanten. Ervaren personeel kan deze gegevens doorzoeken om gedragspatronen van klanten te detecteren, die lijken op eerdere voorbeelden van het witwassen van geld. Deze patronen kunnen verder onderzoek rechtvaardigen. Waar moeten bedrijven op letten? De OESO identificeert mogelijke indicatoren van witwassen van geld door klanten, waaronder:
Bedrijven kunnen inzicht geven in personen of entiteiten die betrokken kunnen zijn bij witwassen van geld door contextuele gegevens te gebruiken. Bijvoorbeeld:
De sector waarin jouw bedrijf opereert, kan het risico op witwassen van geld verhogen of verlagen. Financiële dienstverlening en bankieren dragen bijvoorbeeldeen hoger inherent risico met zich mee vanwege de hoge volumes geldstromen over grenzen heen. En bij het zakendoen met bedrijven in risicosectoren, moeten bedrijven een hogere standaard van due diligence overwegen dan bij een consumentengoederen- of detailhandelsbedrijf.
Sommige landen hebben een reputatie voor witwassen van geld. Het Corruption Perceptions Index van Transparency International beoordeelt landen op waargenomen verwachtingen van financiële criminaliteit. Internationale sanctieregimes wijzen ook op landen die extra screening vereisen. Bedrijven kunnen deze informatie gebruiken om te beslissen hoe uitgebreid ze derde partijen en cliënten moeten onderzoeken op het risico van witwassen van geld. Een entiteit die lokaal opereert in een land zoals Noorwegen, dat een sterke reputatie heeft voor AML en anticorruptie-inspanningen, draagt doorgaans minder risico dan een entiteit die opereert in landen die internationale sancties ondergaan, zoals Rusland en Iran.
Technologie kan bedrijven helpen de bovenstaande drie stappen effectiever en efficiënter uit te voeren. Zo gebruiken veel banken kunstmatige intelligentie en machine learning om automatisch door hun transactiegegevens te crawlen en onregelmatigheden of patronen te markeren die lijken op activiteiten van het witwassen van geld. Technologieplatforms zoals Nexis Diligence+ bedrijven kunnen ondersteunen bij hun due diligence-processen door grote hoeveelheden relevante gegevens samen te brengen en risico's van derden te markeren voor verder onderzoek.
Criminelen vinden voortdurend nieuwe en meer geavanceerde manieren om toezichthouders, onderzoekers en nalevingsteams te ontwijken. Bedrijven moeten deze trends volgen om hun AML-strategie te begeleiden. Een voorbeeld is criminelen die technologie om geld wit te wassen gebruikten na de toename van thuiswerken en digitaal bankieren tijdens de COVID-19-pandemie. Op dezelfde manier moeten bedrijven trends in regelgeving volgen om te bepalen waar ze het beste hun AML-inspanningen kunnen richten om witwassen van geld te identificeren voordat ze in overtreding zijn.
Risico's op witwassen van geld veranderen voortdurend, dus bedrijven moeten proberen verdachte illegale activiteiten continu te identificeren. Regelmatige controle van klantgegevens betekent dat een bank snel verdachte activiteiten kan opsporen en blokkeren voordat deze worden voltooid, en voordat de bank aansprakelijk wordt voor een overtreding van witwassen van geld. Derde partijen en klanten moeten worden gescreend tegen de nieuwste juridische en sanctiegegevens om eventuele wijzigingen te detecteren die hun risico op witwassen van geld kunnen vergroten.
Banken kunnen informatie verkrijgen over mogelijk witwassen van geld door informatie te delen met toezichthouders en elkaar, zowel over algemene trends die ze hebben opgemerkt, als onregelmatigheden in individuele accounts. Het laatste is niet altijd mogelijk vanwege regelgeving voor gegevensbescherming, maar sommige toezichthouders hebben onlangs faciliteiten opgezet om formeel informatie-uitwisseling tussen banken en overheidsinstanties toe te staan en aan te moedigen, met name in Nederland en Singapore.
AML-beleid moet als prioriteit vanuit de top van de organisatie duidelijk worden gecommuniceerd, en al het personeel dat met transacties omgaat moet worden getraind om tekenen van mogelijk verdachte activiteit te herkennen. Daarnaast moeten zij ook goed weten hoe en wanneer verdachte activiteiten aan het bestuur en de toezichthouders gemeld moeten worden. De OESO adviseert dat als financiële instellingen ongebruikelijke activiteiten in een account hebben geïdentificeerd, ze verder onderzoek moeten uitvoeren of de klant moeten vragen de oorsprong en het doel van de fondsen toe te lichten, en de gegeven uitleg beoordelen.
E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456