Rapportageverplichtingen zijn explosief gestegen. Kan AI de werklast van compliance officers verlichten? Nieuwe wetgeving op het gebied van due diligence voor mensenrechten, opkomende AI-reguleringen...
Van machine learning tot generatieve AI: de nieuwste ontwikkelingen in AI-technologie bieden organisaties die ze effectief inzetten ean aanzienlijk concurrentievoordeel. Deze voordelen komen echter alleen...
LLM en Generatieve AI op de werkvloer Large Language Models (LLM's) en generatieve AI-tools hebben de manier waarop organisaties enorme hoeveelheden online en offline data ordenen getransformeerd. AI...
19 februari 2025 Het rapport laat zien dat 80% vindt dat genAI aan de verwachtingen heeft voldaan of deze heeft overtroffen. Onvoldoende training, gebrek aan vertrouwen en ethische overwegingen blijven...
Organisaties stappen steeds vaker over op een API-first aanpak, waarbij ze elk AI- of digitaal project starten door zich te concentreren op de API die nodig is om de benodigde data te integreren. In dit...
Rapportageverplichtingen zijn explosief gestegen. Kan AI de werklast van compliance officers verlichten?
Nieuwe wetgeving op het gebied van due diligence voor mensenrechten, opkomende AI-reguleringen, striktere anti-witwasrichtlijnen. Deze en andere ontwikkelingen laten er geen twijfel over bestaan dat de rapportageverplichtingen voor organisaties in 2025 zwaarder zijn dan ooit. In dit blog bekijken we hoe compliance officers deze uitdaging aangaan door AI in te zetten om sneller meer rapporten te produceren. We onderzoeken ook hoe een 'Responsible AI-model' de betrouwbaarheid van rapportages verbetert, waardoor managers, investeerders en toezichthouders er meer vertrouwen in krijgen.
Elke compliance officer zal bevestigen dat de eisen voor rapporten de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. De belangrijkste drijfveer hiervoor is de introductie van nieuwe regelgeving die bedrijven verplicht om rapporten over verschillende activiteiten te publiceren. Recente voorbeelden zijn:
Daarnaast worden due diligence-, compliance- en analyseteams ook intern onder druk gezet door het management om data-gedreven rapportages te leveren die zakelijke kansen ondersteunen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gevraagd om evaluaties van mogelijke fusie- en overnamekandidaten, nieuwe markten, concurrenten en hun financiële gezondheid, of potentiële patenten. Dit onderstreept het belang van compliance en onderzoek als aanjager van nieuwe zakelijke kansen, maar vergroot ook de werklast van een vaak al onderbezette afdeling.
Het gevolg van deze externe en interne ontwikkelingen is dat analisten nu vaker rapportages moeten opstellen over diverse onderwerpen, waaronder:
Door de groeiende rapportage-eisen moeten bedrijven een breed scala aan datasets monitoren en de belangrijkste bevindingen samenvatten in heldere rapporten voor interne en externe doelgroepen. Dit vraagt veel tijd en inspanning, omdat een rapport volledig en nauwkeurig moet zijn, terwijl het ook beknopt en doelgericht blijft.
AI-tools kunnen het rapportageproces aanzienlijk automatiseren door verschillende informatiebronnen snel samen te voegen in een eerste conceptversie van een rapport. Dit concept volgt een logische structuur en thematische indeling, waardoor analisten minder tijd hoeven te besteden aan het opstellen van het rapport en zich kunnen richten op het controleren en verfijnen van de inhoud voordat deze wordt gedeeld met het management of toezichthouders.
Een sector waar AI-gedreven rapportage al breed wordt toegepast, is de financiële dienstverlening. Uit een recente KPMG-enquête onder financiële leiders blijkt dat 72% van de financiële instellingen AI gebruikt voor financiële rapportage, en dat 99% verwacht AI te gebruiken tegen 2027. Maar AI kan in alle sectoren de rapportagecapaciteit verbeteren.
Hoewel AI enorme mogelijkheden biedt voor rapportage, brengt het ook risico’s met zich mee. Als AI-tools niet transparant werken en worden gevoed met betrouwbare en nauwkeurige data, kunnen de uitkomsten bevooroordeeld of zelfs onjuist zijn. Daarnaast kan het gebruik van niet-geautoriseerde gegevensbronnen bedrijven blootstellen aan handhavingsmaatregelen wegens schending van gegevensprivacy en informatiebeveiliging.
Dit is problematisch, aangezien rapportages vaak de basis vormen voor belangrijke investerings- en strategische beslissingen, evenals formele verklaringen over naleving van wet- en regelgeving. Als AI fouten of bias introduceert in een rapport, kan dit juist nieuwe compliance-risico’s creëren.
Om de nauwkeurigheid van rapportages te waarborgen, moeten bedrijven een Responsible Business-aanpak hanteren bij het gebruik van AI. Dit betekent dat AI-tools afkomstig moeten zijn van betrouwbare leveranciers die ethische principes hanteren en dat de gebruikte data op een ethische manier is verzameld en gelicentieerd voor specifiek AI-gebruik. Responsible AI stelt bedrijven in staat om hun rapportage efficiënter en effectiever te maken en tegelijkertijd het vertrouwen van belanghebbenden te winnen.
Als gerenommeerde dataleverancier met meer dan 50 jaar ervaring heeft LexisNexis langdurige en in sommige gevallen exclusieve licentieovereenkomsten met uitgevers wereldwijd. Wij leveren data waarmee bedrijven hun doelen kunnen realiseren, terwijl we de intellectuele eigendomsrechten van onze partners respecteren. Onze transparantie over onze betrouwbare data stelt bedrijven in staat om deze verantwoord te benutten voor hun AI-initiatieven en de effectiviteit en efficiëntie van hun rapportages te verbeteren.
Onze nieuwe AI-gedreven onderzoeksplatform Nexis+ AI™ combineert tijdbesparende generatieve AI-tools met onze uitgebreide bibliotheek van betrouwbare bronnen. Dit bespaart tijd op kernonderzoekstaken zoals documentanalyse, samenvatting van artikelen en het opstellen van rapportages, en helpt bedrijven om verantwoord en effectief te rapporteren.
E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456