Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Financieel-economische criminaliteit

Volgens de wet moeten financiële instellingen hun verantwoordelijkheid nemen in het signaleren van financieel-economische criminaliteit. Organisaties die geen processen implementeren om misstanden tijdig te voorkomen riskeren niet alleen boetes maar ook reputatieschade en grote financiële schade.

Wat is financieel-economische criminaliteit of financial crime?

In totaal gaat er wereldwijd zo’n 2.400 miljard euro per jaar om in criminele transacties. Voorbeelden van zaken die aangeduid kunnen worden als financieel-economische criminaliteit zijn witwassen, omkoping, financiering van terrorisme of het zaken doen met derde partijen waar een luchtje aan hangt.

Wetgeving rondom voorkomen van financieel-economische criminaliteit

Nederland kent de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Hierin is de Europese witwasregelgeving verwerkt, die is gebaseerd op internationale richtlijnen van belangrijke financiële organisaties. Lees hier meer over de Wwft.

Tegengaan van financieel-economische criminaliteit

De simpele conclusie luidt dus: financiële instellingen, maar eigenlijk alle organisatie die moeten voldoen aan de Wwft moeten alert zijn en financieel-economische criminaliteit zien te voorkomen.

Een manier om dit te doen is het doen van due diligence onderzoek. Tijdens het due diligence-onderzoek wordt een onderneming of een persoon zorgvuldig geanalyseerd op economische, juridische, fiscale en financiële omstandigheden. Dit omvat bijvoorbeeld omzetcijfers, vennootschapsstructuur of mogelijke relaties met economische criminaliteit, zoals corruptie en belastingfraude. Een dergelijk onderzoek is noodzakelijk zodra een onderneming relaties onderhoudt met zakenpartners of wanneer er een andere onderneming moet worden overgenomen. Lees hier meer over het doen van due diligence onderzoek.

Voorkom ook (onbewuste) overtredingen en zaken doen met de verkeerde derde partij: optimaliseer uw due diligence screening proces met Nexis Diligence+™. Vraag nu een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456