De Digital Operational Resilience Act (DORA) van de EU is vanaf 17 januari 2025 van toepassing op een breed scala aan financiële bedrijven in Europa. De nieuwe regelgeving is bedoeld om de IT-beveiliging...
De wereldwijde focus op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt steeds sterker. Voor bedrijven betekent dit dat het niet langer voldoende is om alleen intern duurzame keuzes te maken;...
Financiële schokken lijken bijna de norm te zijn geworden voor bedrijven die in 2024-2025 internationaal opereren. Recente schokken, zoals sterk stijgende inflatie, plotselinge economische sancties en...
De wereldeconomie in 2024-2025 wordt gekenmerkt door fluctuaties in inflatie, materiaalkosten en groeicijfers in verschillende jurisdicties. Alleen organisaties die deze risico’s kunnen identificeren en...
De Verenigde Staten, Rusland, de EU, Europa, China en de VAE behoren tot de vele jurisdicties die recent economische sancties hebben opgelegd aan buitenlandse bedrijven en individuen. Deze sancties worden...
Financiële schokken lijken bijna de norm te zijn geworden voor bedrijven die in 2024-2025 internationaal opereren. Recente schokken, zoals sterk stijgende inflatie, plotselinge economische sancties en militaire crises, hebben elk het potentieel om toeleveringsketens te verstoren en bedrijfsactiviteiten te belemmeren.
Organisaties die veerkracht hebben opgebouwd, zijn beter in staat om schokken te doorstaan en hun toeleveringsketens te behouden. Ook kunnen zich vaak goed aanpassen om nieuwe kansen te benutten. In dit nieuwste blog bekijken we hoe organisaties moeten omgaan met de belangrijkste financiële schokken van vandaag.
Financiële schokken om in 2025 op te letten
Een financiële "schok" is een externe gebeurtenis buiten de controle van een bedrijf die het potentieel heeft om significant invloed te hebben op de bedrijfsvoering. De meest opvallende schokken zijn onvoorspelbare “black swan events”-gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie, een grote beurscrash, of de zesdaagse blokkade van het Panamakanaal in 2021. Maar er zijn verschillende soorten schokken waar bedrijven in 2025 op moeten letten, waaronder:
Chaos in de toeleveringsketen: het ongelukkige gevolg van financiële schokken
Een veelvoorkomend effect van deze financiële schokken is dat ze toeleveringsketens kunnen verstoren. Moderne toeleveringsketens zijn wereldwijd verbonden, en een enkel product of dienst bestaat vaak uit onderdelen die afkomstig zijn uit meerdere landen of zelfs continenten. Een verstoring in één schakel van de keten kan een product of dienst tot stilstand brengen.
Bijvoorbeeld, los van het tragische verlies van zoveel levens, had de COVID-19-pandemie een existentiële impact op toeleveringsketens. Nationale lockdowns betekenden dat veel bedrijven hun schakel in de keten niet langer konden leveren, en de economische schade van de pandemie leidde ertoe dat talloze bedrijven failliet gingen.
Net toen deze toeleveringsketens zich begonnen te herstellen, hebben recente geopolitieke (en vaak militaire) conflicten opnieuw voor onderbrekingen gezorgd. Dergelijke conflicten kunnen gemakkelijk toeleveringsketens ontwrichten, aangezien 90% van de goederen via maritieme handelsroutes wordt vervoerd. Zo is Israël een toonaangevende producent van computerchips die cruciaal zijn voor grote technologie-, retail- en automobielbedrijven in de rijkste landen ter wereld. Maar militaire mobilisaties hebben geleid tot een tekort aan arbeidskrachten, en het bredere conflict heeft de levering van dit essentiële materiaal beperkt.
Hoewel financiële schokken extern en buiten de controle van een bedrijf liggen, is hun impact op verschillende bedrijven niet willekeurig. Bedrijven die overleven en gedijen bij verstoringen in de toeleveringsketen, hebben vaak vooraf maatregelen genomen om veerkracht te ontwikkelen. Maar hoe deden ze dat?
5 stappen om uw veerkracht tegen financiële schokken te vergroten
1. Gebruik data om de impact van financiële schokken te begrijpen
Betrouwbare, relevante en actuele gegevens kunnen een bedrijf helpen zich voor te bereiden op financiële schokken en ervoor zorgen dat hun toeleveringsketen veerkrachtig is. Mediagegevens kunnen bijvoorbeeld helpen om financiële schokken en economische trends te begrijpen terwijl deze zich ontwikkelen, zodat je snel en zelfverzekerd kunt handelen. Soms kan mediaberichtgeving zelfs helpen om financiële schokken te voorspellen.
2. Verzamel relevante en betrouwbare data
Nuttige en nauwkeurige inzichten over financiële schokken zijn afhankelijk van toegang tot relevante en betrouwbare gegevens uit betrouwbare en verifieerbare bronnen. Belangrijke bronnen zijn onder andere:
3. Maak gebruik van technologie
Het is niet mogelijk voor medewerkers om grote datasets handmatig te analyseren. Technologie van externe aanbieders moet worden ingezet om grote hoeveelheden gegevens snel te screenen en financiële risico’s en kansen te signaleren.
4. Plan vooruit
Gebruik inzichten uit data en technologie om scenario’s van verschillende financiële schokken voor te bereiden. Wat zijn de mogelijke gevolgen van elk financieel risico, en hoe kunnen deze worden beperkt?
5. Neem een proactieve benadering
Focus niet alleen op de risico’s en kosten, maar houd het hoofd koel en zoek naar kansen die zich kunnen voordoen. Veranderingen in inflatie of groei in een opkomende markt kunnen bijvoorbeeld een goed moment zijn om een nieuw product of dienst te lanceren.
Verhoog uw bedrijfsveerkracht met data en technologie van LexisNexis®
Het beheren van risico’s en benutten van kansen begint met de juiste gegevens over historische, actuele en opkomende geopolitieke en financiële trends. LexisNexis brengt een breed scala aan gerenommeerde gegevensbronnen samen om relevante en impactvolle inzichten te bieden. Onze datasets omvatten mediagegevens, bedrijfsinformatie, sancties en waarschuwingslijsten, ESG-risicofactoren, juridische dossiers en biografische informatie. Meer weten? Vul het formulier hieronder in.
E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456