Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Navigeren door economische sancties: strategieën voor internationale bedrijven

De Verenigde Staten, Rusland, de EU, Europa, China en de VAE behoren tot de vele jurisdicties die recent economische sancties hebben opgelegd aan buitenlandse bedrijven en individuen. Deze sancties worden vaak ingevoerd als reactie op vermeende mensenrechtenschendingen, geopolitieke spanningen of schendingen van internationaal recht. Elk bedrijf dat internationaal opereert, kan te maken krijgen met juridische en financiële sancties als zij of hun derde partijen deze regels overtreden.

Bedrijven die echter in staat zijn om risico's met betrekking tot sancties effectief te identificeren en beheren, kunnen met meer vertrouwen nieuwe markten betreden. In deze blog bespreken we hoe organisaties om moeten gaan met wereldwijde sancties en welke cruciale rol data en technologie hierbij spelen.

Aanpassen aan veranderende sanctieregimes te midden van ongekende wereldwijde veranderingen

Sanctieregimes variëren van supranationale sancties, opgelegd door instanties zoals de VN en de EU, tot lokale sancties door individuele landen. Bedrijven die internationaal willen opereren of willen samenwerken met bedrijven uit andere jurisdicties, worden geacht zich door dit complexe web te navigeren om te voorkomen dat ze zakendoen met gesanctioneerde entiteiten of individuen. Schendingen van sancties kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals juridische stappen en financiële boetes. Een voorbeeld hiervan is een Thais kunststofbedrijf dat in april 2024 een boete van $20 miljoen kreeg wegens vermeende schending van Amerikaanse sancties tegen Iran.

Dit risico wordt versterkt door de ongekende snelheid waarmee wereldwijde sanctieregimes de afgelopen drie jaar zijn veranderd. De oorlog in Oekraïne is een belangrijke drijfveer geweest, wat leidde tot een reeks nieuwe sancties tussen Rusland, de VS en Europese landen. Deze dynamische situatie dreigt steeds meer landen te betrekken. In juni 2024 heeft de VS bijvoorbeeld entiteiten in China, Zuid-Afrika, de VAE en Turkije gesanctioneerd vanwege vermeende hulp aan de Russische oorlogsinspanningen. Tegelijkertijd protesteerde de Chinese regering tegen Britse sancties tegen vijf Chinese bedrijven die betrokken zouden zijn bij het Oekraïne-conflict.

Dit toont aan hoe nauw sanctierisico's verbonden zijn met geopolitieke ontwikkelingen zoals militaire conflicten en politieke polarisatie. In 2024 hielden landen die 60% van het mondiale BBP vertegenwoordigen nationale verkiezingen, en regeringswisselingen kunnen directe veranderingen in sanctieregimes teweegbrengen. Ook toekomstige ontwikkelingen in conflicten in het Midden-Oosten, Myanmar en Soedan kunnen nieuwe of opgeheven sancties veroorzaken.

Inzicht in sancties is niet alleen belangrijk voor risicobeheer, maar ook voor het benutten van nieuwe kansen. Nieuwe markten betreden brengt vaak het risico met zich mee om met gesanctioneerde entiteiten in aanraking te komen. Bedrijven zonder vertrouwen in hun sanctiescreening vermijden deze markten mogelijk volledig. Door gesanctioneerde entiteiten duidelijk te identificeren en te voldoen aan de regelgeving, kunnen bedrijven vol vertrouwen nieuwe zakelijke relaties aangaan in lucratieve markten.

Een 5-stappenstrategie voor succesvolle sanctiescreening

Het effectief omgaan met sanctierisico’s begint met een gestructureerde aanpak. Screening is hierbij een cruciaal onderdeel, omdat het bedrijven in staat stelt om risico's te identificeren en te beheersen voordat deze een bedreiging vormen. Zonder een goede screening kunnen bedrijven onbewust zakendoen met gesanctioneerde partijen, wat kan leiden tot zware boetes, juridische gevolgen en reputatieschade.

Een duidelijke strategie helpt niet alleen om sanctieschendingen te voorkomen, maar ook om met vertrouwen nieuwe markten te betreden en kansen te benutten. Door risicotolerantie te bepalen, betrouwbare data te verzamelen, grondige screening toe te passen en technologie in te zetten, kunnen organisaties zich voorbereiden op de uitdagingen van sanctieregimes. Hieronder beschrijven we vijf essentiële stappen voor een succesvolle sanctiescreening.

  1. Bepaal je risicotolerantie
    De blootstelling van een bedrijf aan sancties varieert afhankelijk van de jurisdictie en sectoren waarin zij actief zijn. Begrijp de potentiële risico’s van je bedrijf en bepaal in hoeverre je bereid bent om kansen te benutten, zelfs als dat extra controles vereist.
  2. Zoek gezaghebbende en brede databronnen
    Verzamelen van accurate, actuele sanctielijsten van alle relevante regimes is essentieel. Maar dit is niet voldoende om alle risico’s te dekken. Sanctioneerde bedrijven kunnen bijvoorbeeld andere handelsnamen gebruiken of opereren via schijnbedrijven. Breder inzicht vereist data over bedrijfsstructuren, eigendom en biografieën van leidinggevenden.
  3. Screen met risicogebaseerde due diligence
    Stel een proces in om huidige en potentiële partners te screenen op basis van risico’s. Entiteiten met een hoger risico moeten verder worden onderzocht.
  4. Maak gebruik van technologie om veranderingen snel te signaleren
    Entiteiten worden voortdurend toegevoegd aan of verwijderd van sanctielijsten. Technologie, zoals Nexis® Diligence+, kan dit proces automatiseren en waarschuwt voor relevante updates.
  5. Acteer op informatie
    Detecteer je een mogelijke sanctieschending? Handel snel, stop waar nodig de samenwerking en informeer de relevante regelgevende instanties. Bij versoepeling van sancties kun je strategisch inspelen op nieuwe marktontwikkelingen.

Wendbaar navigeren door sanctieregimes met data en technologie van LexisNexis®

Het beheren van risico’s en benutten van kansen rondom sancties begint met toegang tot de juiste data over geopolitieke en financiële trends. LexisNexis biedt een breed scala aan betrouwbare bronnen, waaronder:

  • Mediadata
  • Bedrijfsgegevens
  • Sanctie- en waarschuwingslijsten
  • ESG-data
  • PEP-data
  • Juridische gegevens
  • Biografische informatie

Met Nexis Diligence+ combineer je technologie met uitgebreide datasets om due diligence op schaal uit te voeren, risico’s te identificeren en kansen te benutten. Dankzij geautomatiseerde waarschuwingen en op maat gemaakte rapporten kun je snel en effectief handelen. Vul het formulier hieronder in voor meer informatie!

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456