Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Hoe vermijd je witwasboetes?

De wereldwijde boetes voor witwassen zijn recentelijk met 50% gestegen. In dit blog gaan we in op de manieren waarop jouw bedrijf boetes kan voorkomen.

De schadelijke impact van boetes voor witwassen

Volgens Fenergo zijn de totale bedragen die bedrijven betaalden om te schikken, in zaken over vermeend witwassen en andere financiële misdrijven, in 2022 gestegen met 50%.  Enkele recente voorbeelden zijn:

  • In 2023 kondigden Britse toezichthouders aan dat ze meer dan $7 miljoen hadden in beslag genomen van een bankrekening die betrokken was bij het witwassen van geld onder verschillende bedrijfsnamen als onderdeel van het corruptieschema Operation Car Wash in Brazilië.
  • De Nederlandse Centrale Bank beboette een cryptocurrency-bedrijf met €3,3 miljoen omdat het niet correct was geregistreerd volgens de AML-regels van ons land.
  • De Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten beboette in februari 2023 een financieel bedrijf voor bijna een half miljoen dollar wegens vermeende schending van de AML-wetgeving.
  • De douane van Hong Kong kondigden negen arrestaties aan in verband met vermeend witwassen in 2023. Dit had betrekking op overschrijvingen ter waarde van meer dan $750 miljoen via banken in Hong Kong tussen 2020 en 2022.

Deze zware boetes weerspiegelen het groeiende financiële en juridische risico’s voor bedrijven als ze geen adequate AML-procedures implementeren. Dit bevat onder meer een effectief, op risico gebaseerd 'due diligence'-programma. De hierboven genoemde gevallen veroorzaakten ook strategische kosten voor bedrijven, omdat het management moest reageren op de beschuldigingen om zo reputatieschade te minimaliseren.  

Vier manieren waarop bedrijven boetes voor witwassen kunnen vermijden

Onze recente AML blogserie onderzoekt hoe bedrijven hun vermogen om mogelijke incidenten van witwassen te detecteren en risico's te beperken, kunnen verbeteren. Vier van de belangrijkste tools die bedrijven hiervoor nodig hebben, zijn:

1) Data: Het gebruiken van een breed scala aan nauwkeurige en betrouwbare datasets kan bedrijven helpen bepalen of klanten of derde partijen een hoog risico op witwassen met zich meebrengen. Nadat het risiconiveau is vastgesteld, kan het bedrijf beslissen hoe uitgebreid het 'due diligence'-onderzoek op de partij wordt uitgevoerd.

2) Technologie: Technologie kan bedrijven helpen om grote datasets te doorzoeken om risico's bloot te leggen. Hierdoor wordt het risico op menselijke fouten verwijderd. Veel banken gebruiken AI- en machine learning-technologieën om verdachte transacties door hun klanten op te sporen.

3) Monitoring: Nieuwe ontwikkelingen verschijnen voortdurend, van een wijziging in de wetgeving tot een nieuw opgelegde sanctie. Bedrijven moeten daarom regelmatig periodiek due diligence-onderzoek uitvoeren naar derde partijen en klanten om ervoor te zorgen dat nieuwe risico's worden opgenomen in de AML-strategie van het bedrijf.

4) Rapportage: Duidelijke en effectieve rapportage over de blootstelling van een bedrijf aan witwasrisico stelt het management in staat om opkomende risico's te begrijpen en erop te reageren, en helpt te voldoen aan de verwachtingen van toezichthouders over de effectieve werking van AML-procedures.

Nexis® Solutions verbetert bedrijven op het gebied van AML-naleving door uitgebreide gegevens en geavanceerde technologieën te combineren. Onze online tools omvatten betrouwbare datalevering van relevante bronnen, waaronder nieuws, PEP's, sancties, bedrijfs- en ESG-gegevens, met een uitgebreid archief van meer dan 40 jaar. De implementatie van technologie over deze bronnen ondersteunt bedrijven bij het verbeteren van hun 'due diligence' en risicobeheer voor witwassen.

Nexis Solutions faciliteert ook automatische monitoring van risicowijzigingen in een dynamische omgeving door dagelijks miljoenen documenten toe te voegen. Nexis Diligence+Tm bevat een geïntegreerde rapportbouwer voor op maat gemaakte, controleerbare rapporten over derde partijen, met visualisatie, samenvatting en risicoscore. Dit alles draagt bij aan een effectieve naleving en biedt bedrijven een rendement op investering, vooral omdat investeringen in AML en 'due diligence' de kans op boetes, juridische stappen en reputatie- en strategische risico's verminderen.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456